Madou Koulibaly a régi Olaszország új arca – csónakon érkezett menekültként 2018-ban Guineából Olaszországba, és az első migráns buszvezető lett Toscanában. Giorgia Meloni kormányfő ugyanis szavakban kemény ugyan a migránsokkal, de tárt kézzel várja a külföldi munkavállalókat, hogy enyhítse a munkaerőhiányt.

BELGIUM - EU LEADERS SUMMIT ON OCTOBER 27TH
Giorgia Meloni kemény kezet ígért, de a demográfia nagy kényszer.
Fotó: UNION EUROPEENNE

A miniszterelnök tavaly októberben nacionalista programmal került hatalomra, azt ígérte, hogy szigorúbb migrációs törvényekkel fékezi meg az Észak-Afrikából illegálisan érkezők áradatát, korlátozza a tengeren bajba kerülőket mentő jótékonysági szervezetek tevékenységét, és albán fogadótáborokba zárja a bevándorlókat, emlékeztetett elemzésében a Reuters.

Meloni ugyanakkor szélesre tárja az ajtókat több százezer külföldi előtt, akik számára legális munkalehetőséget biztosít, hogy betöltse a munkaerőpiacon tátongó lyukakat. A munkaerőhiány ugyan a többi fejlett ipari államban is probléma, Olaszország azonban ráadásul a világ egyik leginkább öregedő és leggyorsabban csökkenő népességű országa.

Kell a fiatal, friss vér a gazdaságnak

Az Istat statisztikai hivatal előrejelzések szerint 2050-re majdnem ötmillióval lesz kevesebb a ma 59 milliós lakosság, amelynek több mint harmada 65 éven felüli lesz addigra. A friss, fiatal vérre tehát nagyon nagy szükség van sok ágazatban, az építőipartól kezdve a turizmuson át a mezőgazdaságig.

Red Cross Refugee Center In Turin
Róma maga akarja megválasztani, hogy kit enged be az országba.
Fotó: Stefano Guidi

Antonio Tajani külügyminiszter, aki októberben hároméves megállapodást írt alá Tunéziával, amely évente legfeljebb 4000 tunéziai számára egyszerűsítette a vízum- és tartózkodási engedélyezési eljárásokat, azt állítja, hogy a kormány nem ellenzi önmagában a bevándorlást.

Mi akarjuk megválasztani, hogy ki lép be Olaszországba és Európába, és nem akarjuk az embercsempészekre bízni a döntést

– hangsúlyozta a múlt hónapban a római parlamentben.

Giuliano Cazzola munkaerőpiaci szakértő és volt konzervatív törvényhozó szerint a gazdasági és demográfiai realitások mérsékelik a kormány bevándorlásellenes álláspontját.

„Teljesen meg vagyok győződve arról, hogy a bevándorlás a legegyszerűbb eszköz Olaszország újranépesítésére. Egy ma született csecsemő 20 év múlva lép be a munkaerőpiacra, míg aki ide érkezik, az 20 éves, és azonnal munkába állítható” – nyilatkozta a Reutersnek.

Spanish NGO rescues 176 irregular migrants in international waters
Nem sikerült megfékezni az illegális migrációt.
Fotó: JOSE COLON

Nem tudják megállítani az illegális migrációt

Ígéretei ellenére Meloni kormánya eddig kevés sikert ért el az illegális migráció megfékezésében. 

Az idén eddig majdnem 153 ezer ember érkezett csónakokon Észak-Afrikából,

ami hatalmas ugrás a 2021-es 63 ezerhez, de még a tavalyi 96 ezerhez képest is, és megközelíti a rekordot jelentő 2016-os 181 400-at.

Ugyanakkor Róma a 2023 és 2025 közötti időszakra 452 ezerre emelte a munkavállalói vízum kvótáját az Európai Unión kívülről érkezők számára – ez 150 százalékos növekedést jelent az előző három évhez képest, pedig az idei  136 ezer is a legtöbb volt 2008 óta.

A vízumot csak azok kaphatják meg, akik rendelkeznek állásajánlattal, és általában az illegálisan érkezettek kapják meg, akik így törvényesíthetik a helyzetüket az országban.

Sokkal több munkáskéz kellene

Ennyi azonban nem elég az igények kielégítésére. Kormányzati becslések szerint a 2023–2025-ös időszakra 833 ezer engedély kiadására lenne szükség. Az idei kvótára hatalmas volt a túljelentkezés, több mint 600 000 kérelmet nyújtottak be a vállalkozások és a szakszervezetek.

The Migrant Rescue Vessel, Geo Barents, Has Arrived And Docked In Genoa.
A fiatal olaszok már lenézik a kétkezi munkát.
Fotó: MAURO UJETTO

Olaszországban a munkaerőválság különösen súlyos az olyan helyeken, mint például gazdag északi tartomány, Brescia, ahol a körülbelül négy százalékos, ami pedig csak az országos átlag fele.

A Confindustria üzleti szövetség a helyi hatóságokkal összefogva olyan programot indított, amely lehetővé teszi a munkáltatók számára, hogy közvetlenül a menedékkérőket befogadó központokból vegyenek fel munkavállalókat.

Kétségbeesetten keresünk munkaerőt, mert a fiatal olaszokat már nem érdekli a másodrendűnek tekintett fizikai munka

– panaszkodott Paolo Bettoni, a Confindustriához kapcsolódó építőipari szakmai csoport által működtetett bresciai képzési központ vezetője.

Túl alacsonyak a bérek az olaszok ízléséhez

A helyi tisztviselők szerint eddig mintegy 200 menedékkérőt választottak ki a több mint 800 jelentkezőből. A terv az, hogy megvitatják velük a képzési lehetőségeket, hogy januárban megkezdhessék a tanfolyamokat, amelyek remélhetőleg később munkavállaláshoz vezetnek.

Az alacsony képzettséget igénylő ágazatokban a legnagyobb a munkaerőhiány.
Fotó: FILIPPO MONTEFORTE

A munkaerőhiány inkább az alacsony képzettséget igénylő ágazatokban jelentkezik. Egyes munkáltatók szerint ez legalább részben a nem vonzó munkakörülményeknek, köztük az alacsony fizetések következménye.

A lassú gazdasági növekedéssel küzdő Olaszország az egyetlen olyan ország a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 38 országából, ahol az elmúlt 30 évben csökkentek az inflációval kiigazított bérek.

Carlo Massoletti, a Confcommercio kiskereskedelmi lobbi bresciai tagozatának vezetője szerint az ottani vállalatok 

a potenciális forgalom mintegy 20 százalékát veszítik el munkaerőhiány miatt,

hozzátéve, hogy a konyhai személyzet, a pincérek és a szállodai szobalányok a nehezebben betölthető munkakörök közé tartoznak.