Közélet

További amerikai segélyek nélkül Ukrajna jövőre elbukja a háborút

Nyugati tisztviselők arra figyelmeztetnek, hogy Ukrajna „biztos elbukik” Oroszországgal szemben, ha az Egyesült Államok nem ad több segélyt – közölte a CNN.

Ukrajna 2024 nyarára vereséget szenvedhet az Oroszország ellen folytatott háborúban, ha elveszíti Amerika és szövetségesei támogatását – közölte nyugati hírszerző szolgálatok értékelésére hivatkozva a CNN. A tévécsatorna tisztázta, hogy ha az Egyesült Államok megtagadja Ukrajna támogatását, vagy továbbra is késlelteti annak kiosztását, akkor Washington európai szövetségesei követik a példáját.

Fotó: AFP

Mint írják, mivel az ukrán segélycsomag továbbra sem kapott zöldjelzést az Egyesült Államok Kongresszusában, Amerika és szövetségesei felmérik mindennek az ukrán védelmére gyakorolt ​​potenciálisan gyengítő hatását és a háború elvesztésének esetleges következményeit is – mondta több amerikai és európai tisztviselő a CNN-nek.

„Nincs garancia a sikerre nálunk, de az biztos, hogy nélkülünk elbuknak” – mondta egy magas rangú amerikai katonai tisztviselő. A legerőteljesebb aggodalomra az ad okot a nyilatkozók szerint, hogy Ukrajna keleti és déli ellentámadása még akkor is küzdelmes volt, amikor élvezte az Egyesült Államok és az uniós országok teljes támogatását.

Amennyiben további területek elfoglalását és megtartásának esélyét vizsgáljuk, nehéz elképzelni, hogy ez hogyan sikerülhetne folyamatos amerikai támogatás nélkül

– mondta egy európai diplomata.

Tágabb értelemben a nyugati tisztviselők attól tartanak, hogy az Egyesült Államok támogatásának elvesztése vagy további késése hatással lesz a szövetségeseitől kapott segélyekre is. Pénteken újabb csapás érte Ukrajnát, amikor Magyarország blokkolta az további segélyeit, bár a témával kapcsolatos tárgyalások várhatóan januárban folytatódnak. A hír aláhúzta a Kijev előtt álló kihívás mértékét, és sokan attól tartanak, hogy ha az Egyesült Államok nem nyújt további támogatást, az európai nemzetek követni fogják.

A CNN szerint, a nyugati hírszerző ügynökségek jelenleg azt számolják, hogy Ukrajna meddig bírná ki az Egyesült Államok és a NATO segítsége nélkül. Egy magas rangú amerikai katonai tiszt hónapokra becsülte ezt az időt és a legrosszabb forgatókönyv szerint a nyárra jelentős visszaesés vagy akár vereség is bekövetkezhet. A cikk szerint, az orosz győzelem nemcsak szörnyű hír Ukrajna számára, hanem katasztrófa a szélesebb európai biztonság számára, és komoly csapást mérne az Egyesült Államokra

Az ukrán erők már adagolják a lőszert a katonáknak, mondták amerikai és ukrán tisztviselők a CNN-nek, miközben az orosz erők ötször-hétszer nagyobb arányban lőnek vissza, mint amennyire az ukrán erők képesek. Egy magas rangú ukrán katonai tisztviselő azt mondta a CNN-nek, hogy az ukrán parancsnokok úgy vélik, a tűzerejükre gyakorolt ​​hatás további ukrán áldozatokhoz vezetett.

További amerikai segítség nélkül a nyugati tisztviselők úgy értékelik, hogy Ukrajnában először kifogynak a nagy hatótávolságú rakéták, majd a légvédelmi rakéták, később pedig a tüzérségi lőszerek és a rövid hatótávolságú rakéták, mint például a vállról indítható Javelin páncéltörő rakéták és a Stinger légvédelmi rakéták.

Vagyis a hadianyag minden kategóriája kulcsfontosságú volt Ukrajna védelmében, ezek folyamatos utánpótlása elengedhetetlen a fronton való helytálláshoz.

 

Ukrajna elvesztés Egyesült Államok ukrán orosz háború háború
Kapcsolódó cikkek