Az Ipolyon most átadott szlovák–magyar határhíd fontosságát és jelképes szerepét hangsúlyozta Richard Rasi, Szlovákia beruházási, regionális fejlesztésekért felelős és informatikai minisztere pénteken, Ipolyvarbón, az átadás ünnepségén. Egyúttal köszönetet mondott a magyar kormánynak a jó partneri kapcsolatokért a folytatódó fejlesztésekben, és arra is rámutatott, hogy az új szlovák kormány kiemelt fontosságot kíván tulajdonítani a regionális fejlesztéseknek.

BALLA Mihály; SZIJJÁRTÓ Péter; FARKAS Egon; RASI, Richard
Fotó: Komka Péter

Az Ipolyvarbó és Őrhalom közti híd átadásán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Ondrej Luntner, Besztercebánya megye elnöke és Balla Mihály országgyűlési képviselő is részt vett.

Az új híd fontos regionális infrastrukturális beruházásnak számít, hosszú évtizedek után jelentősen lerövidíti a Szlovákia és Magyarország közti határfolyó két oldalán, egymástól csupán 1,5 kilométerre lévő Ipolyvarbó és Őrhalom közúti összeköttetését.

Korábban az egyik településről a másikra 20-25 kilométeres kerülő utat kellett megtenni. A két település között megépült, 31,5 méteres fesztávolságú, szabad nyílású acélgerenda híd 2,6 millió euróból (mintegy 980 millió forint) épült meg, a beruházást a felek egyenlő arányban biztosították.

A szlovák megyét képviselő Ondrej Luntner beszédében egyaránt fontosnak nevezte a fizikai és metaforikus hidak építését. Az új Ipoly-híd több mint 6,7 millió euró összköltséggel (mintegy 2,5 milliárd forint) épült meg, amelyből 5,7 millió eurót (mintegy 2 milliárd 130 millió forint) az Európai Regionális Fejlesztési Alapból finanszíroztak.

Az új híd tovább gyarapította a 2010 óta felépített határátkelők számát. Legutóbb a nyáron adtak át Ipoly-hidat, akkor Szijjártó Péter azt nyilatkozta, hogy az új határétkelők jól példázzák a két ország közötti stratégiai kapcsolatokat és a kiváló határ menti együttműködést.