Közélet

Ukrajna miatt, háború esetén Belgium csak kövekkel tudna dobálózni – mutatott rá a visszavonult tábornok

A belga hadsereg novemberben visszavonult tábornoka szerint a brüsszeli kormány olyan kevés pénzt költ a saját hadseregére, hogy Belgium képtelen lenne megvédeni magát. Marc Thys szerint, ha kitörne egy európai háború, akkor a belga hadsereg kénytelen lenne kövekkel harcba vonulni.

Amióta 2022-ben Oroszország megtámadta Ukrajnát, a nyugati kormányok minden követ megmozgatnak, hogy minél több fegyvert és lőszert küldhessenek Kijevnek. A nyugati országok gyártási kapacitása azonban nem bírja a terhelést, így saját használatra nem marad muníciójuk.

Brussels,,Belgium,:,27,Juillet,2020,:throwing,Molotov,Cocktail,By
BRUSSELS, BELGIUM : 27 Juillet 2020 :throwing molotov cocktail by a far-right activist against the Belgian government and the covid measures
Fotó: Arnaud Brian

Az európai fegyvergyárak küszködnek azzal, hogy elegendő lőszert gyártsanak le országaik számára, valamint Ukrajnának. Ez különösen igaz a 155 milliméteres tüzérségi lövedékekre. A Politico azt írta: Európának hamarosan választania kell, hogy a legyártott lőszert megtartja magának, vagy elküldi keletre.

Ezzel kapcsolatban Belgium visszavonult tábornoka, Marc Thys szólalt meg, aki szerint országa a nemzeti érdekeit rúgja fel azzal, hogy nem tölti fel a saját raktárait a szükséges fegyverekkel. Thys novemberben ment nyugdíjba, távozása után a belga kormány egy két évtizedes megállapodást írt alá a belga FN Herstal fegyvergyártóval lőszerek leszállításáról.

Stoltenberg nyugtatni próbál: hiába hátrál ki egyre több tagország, a továbbra is segíti Ukrajnát

Szelektív példákkal dobálózva igyekezett nyugtatni az ukrán közvéleményt Jens Stoltenberg, állítva, hogy a NATO továbbra is jelentős támogatást fog nyújtani az oroszokkal vívott háborúban.

Thys élesen kritizálta a kormány döntéseit, mivel szerinte Brüsszel nem halmoz fel kellő mennyiségű lőszert annak érdekében, hogy megvédhesse magát.

Évente 15 millió eurót kaptam lőszervásárlásra, miközben legalább 5-7 milliárdra lett volna szükségem. A kormány most megemelte az erre szánt összeget 150 millió euróra, de ez még mindig kevés

– mondta Thys.

Ha kitör Európában egy háború, akkor Belgium néhány óra után már csak kövekkel tud majd dobálózni 

– jelentette ki a visszavonult tábornok. Hozzátette, hogy természetesen tisztában van vele, hogy nem sok esély van arra, hogy országa háborúzni kezdjen, de egy felelősségteljes kormánynak mindenre fel kell készülnie.

 

Ukrajna orosz-ukrán háború fegyver lőszer fegyvergyártás
Kapcsolódó cikkek