Közélet

Az izraeli háború 108. napja - A kulcsfontosságú rafahi határátkelő mellett bombázott az izraeli hadsereg

Folytatódik az izraeli hadművelet a Gázai övezetben. A hadsereg (IDF) hétfő hajnalban megtámadta a gázai Hán Júniszt. A város közel van a Gázát Egyiptomtól elválasztó rafahi határátkelőhöz. Az eddigi hírek alapján arra lehet következtetni, hogy a Hamász nem tanúsított nagy ellenállást. Vasárnap Izrael a dél-libanoni térségben állomásozó Hezbollah-katonákra csapott le légi támadással.

Újabb támadást intézett az izraeli hadsereg hétfőre virradóra a Gázai övezetben található Hán Júnisz ellen, a Wafa palesztin hírügynökség szerint a műveletben legkevesebb tízen meghaltak, a halottak között gyerekek is vannak. A hírügynökség azt közölte, a hadsereg lőtte az övezet déli részén lévő, a szárazföldi hadműveletek egyik központjának számító Hán Júniszt.

A 2024. január 22-én Rafahból készült fényképen füst gomolyog a Gázai övezet déli részén fekvő Hán Júnisz felett zajló izraeli bombázás közben, az Izrael és a Hamász palesztin fegyveres csoport között zajló harcok közepette.
Fotó: AFP

Mindeközben Izrael északi, a libanoni határhoz közeli részén ismét megszólaltak a légvédelmi szirénák.

Egy, a Hezbollah libanoni síita milíciához közeli forrás a sajtóval azt közölte, hogy 

az izraeli hadsereg vasárnap több dél-libanoni település ellen intézett támadást, az akcióban a milícia egyik harcosa meghalt.

Helyi médiaforrások szerint mindemellett az izraeli hadsereg hat embert vett őrizetbe a ciszjordániai Hebronban éjszakai razziák során.

Éjszaka a Gázát irányító Hamász terrorszervezet és a vele szövetséges fegyveres csoportok által elhurcolt túszok rokonai és támogatói gyűltek össze Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök jeruzsálemi rezidenciájánál. Azt követelték, hogy a kormány kezdjen tárgyalásokat a túszok hazatéréséről. A The Times of Israel című izraeli lap beszámolója szerint több tüntető sátrat vert az épület közelében, és azt hangoztatta, nem megy el, amíg nem születik megállapodás az ügyben.

Valami elkezdődött: Izrael belement, hogy Norvégia kezelje a Gázának járó adóalapokat

Befagyasztották a kifizetéseket a Hamász vezette önkormányzatnak. Az 1990-es években kötött ideiglenes békemegállapodások értelmében az izraeli pénzügyminisztérium szedi be az adókat a palesztinok nevében, és havonta átutalja a Palesztin Hatóságnak, amely korlátozott önrendelkezést gyakorol az Izrael által megszállt Ciszjordániában.

Az egyik, sátor elé kirakott táblán a

Jobban szeretjük a gyerekeinket, mint amennyire gyűlöljük a Hamászt

felirat volt látható – közölte a lap.

A Hamász október 7-én hajtott végre összehangolt terrortámadást Izrael déli részén, az offenzívában 1200 ember meghalt, több mint 3000 megsebesült. A terrorszervezet Gázába hurcolt 240 túszt, akik közül azóta mintegy 100-at engedtek el. Izraeli források szerint 132-en még mindig az övezetben raboskodnak, 28-an pedig feltehetően már nincsenek életben.

Válaszul Izrael hadműveletet indított a Hamász felszámolására. A gázai háború palesztin halottjainak száma időközben már meghaladta a 25 ezret. Az ENSZ adatai szerint már legkevesebb 1,7 millió gázai – az övezetben élők több mint 80 százaléka – menekült el otthonából.

 

19:04

Újabb szankciókat vezet be az USA a Hamászt finanszírozó szervezetekre

Az Egyesült Államok újabb szankciókkal sújtott több terrorizmushoz köthető gázai pénzügyi csoportot, amelyek állítólag megkönnyítették a pénzeszközök - köztük kriptovaluta - átutalását Iránból a Hamász és a palesztin Iszlám Dzsihád számára – írta a CNN.

18:35

Újabb csapás Németországra: az izraeli háború elérte a vegyipart

A német gazdaság harmadik legerősebb szektora alapanyag-ellátási gondokkal küzd, a szállítóhajók elkerülni kényszerülnek a Vörös-tengert.

15:39

Megkezdődött Magyarország és Ukrajna közeledése: Szijjártó Péter élőben jelentkezett az uniós tanácsülésről

Szijjártó Péter a jövő héten találkozik Dmitro Kuleba külügyminiszterrel és Andrij Jermakkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével. Az izraeli helyzettel kapcsolatos napirendi pontról szólva kiemelte, hogy Magyarország álláspontja kristálytiszta és világos: nem szabad, tilos elfelejteni, hogy miből indult ki az egész közel-keleti konfliktus.

10:28

Amerikai elitkommandósok tűntek el egy iráni hajó elleni rajtaütéskor

09:54

Josep Borrell szerint Izrael nem építhet békét csak katonai eszközökkel

Az uniós külügyi és biztonságpolitika főképviselője szerint fontos a kétállami megoldás. Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök viszont ismét elutasította a szuverén palesztin állam gondolatát.

izraeli háború Hán-Júnisz palesztin terrorszervezet Hamász
Kapcsolódó cikkek