Közélet

Az orosz-ukrán háború 678. napja – Ismét rakétazáporra ébredt Kijev

Az ukrán főváros mellett Harkiv került a bombázások célkeresztjébe, Kijevben sokan áram nélkül maradtak a támadások miatt.

Kedden is orosz rakétazáporra ébredt Kijev, a várost több robbanás is megrázta a közösségi médiában terjedő információk szerint. A beszámolók között van Bridget A. Brink kijevi amerikai nagykövet bejegyzése is, mely szerint hangos robbanások voltak hallhatók az ukrán fővárosban kedd reggel, miközben Ukrajna-szerte milliók kényszerültek ismét óvóhelyekre.

Fotó: Kirill Chubotin / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Más beszámolók szerint az orosz támadások – a tavalyi téliekhez hasonlóan – az ukrán energiainfrastruktúrát célozták és több helyen áramszünetet is okoztak kedd reggel.

Az ukrán légierő alkalmazása főként Kijev és Harkiv városában figyelmeztetett orosz bombázásokra, melyeket leginkább ballisztikus rakétákkal hajtott végre az orosz haderő.

Legalább egy elektromos alállomás lángol a közösségi médiában megjelent felvételek szerint. Oroszország a múlt év utolsó napjaiban kezdte el fokozni a rakéta- és dróntámadásokat Ukrajnával szemben, a múlt héten a háború eddigi legnagyobb légi csapását végrehajtva az ország ellen.

 

20:53

Saját falujukat bombázták le az oroszok Voronyezs térségében

Egy orosz vadászbombázó „vészhelyzeti kioldást” kellett végrehajtson az általa hordozott robbanószerkezeteken a nyugat-oroszországi Voronyezs régió Petropavlovka települése felett – írta meg a The Moscow Times portál.

A lap civil és katonai forrásokra hivatkozva közölte:

a balesetnek nincs emberi áldozata, sem pedig sérültje, de legalább hat lakóház lakhatatlanná vált a becsapódás következtében.  

Az orosz védelmi minisztérium közleménye kiemelte: a vészhelyzeti kioldás kiváltó okait és körülményeit egyelőre nagy erőkkel vizsgálják, az okozott károk felmérése azonban már zajlik, és mindent megtesznek majd az épületekben keletkezett károk kijavítása érdekében is.

11:04

Zelenszkij: tévedés, hogy Putyin nyerésre áll, de a vélekedés könnyen önbeteljesítő jóslattá válhat

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök dühös, de nem ellenségei sikerei – amiből ő nem sokat lát –, de még csak nem is az ukrán hadsereg előrenyomulásának hiánya miatt, hanem szövetségeseire, akiknek a részéről megingott a támogatás és honfitársaira, akik elhagyják az országot – derül ki az ukrán államfő egy interjújából.

Az Economistnak nyilatkozó politikus szerint a nyugat elvesztette a helyzet sürgősségének érzését Ukrajna kapcsán, míg az ukránok közül egyre kevesebben érzik egzisztenciális veszélynek a háborút. Mindemellett elismerte, hogy a tavalyi év nem sikerült úgy, ahogy azt szerették volna, ezért tovább tarthat a vártnál az ország felszabadítása, de az csak egy érzés, hogy Putyin nyerésre állna.

Zelenszkij a brit katonai hírszerzésre hivatkozva felhívta a figyelmet a jelentős orosz veszteségekre, amik jövőre akár a fél millió főt is meghaladhatják. Hangsúlyozta, hogy a tavalyi évben Oroszország egyetlen ukrán várost sem foglalt el, miközben Ukrajna megtörte a fekete-tengeri blokádot. Azonban beszélt annak a veszélyéről is, hogy 

a negatív felfogás könnyen valósággá, önbeteljesítő jóslattá válhat, különösen, ha Kijev szövetségesei emiatt nem adnak elegendő támogatást a háború megnyeréséhez.

Ráadásul a belföldi választások miatt Amerika és számos európai ország figyelme is lankad, így Zelenszkijnek minden eddiginél nehezebb dolga van szövetségesei meggyőzése során. Az ukrán elnök fő üzenete azonban nem változott: Ukrajna támogatásával Európa önmagát védi, miközben Putyin érzi a gyengeséget, mint egy állat, ugyanis az orosz elnök egy állat, ami vérszagot érez és fel fogja falni Európát az unióval, a NATO-val, a szabadsággal és a demokráciával egyetemben.

Kijev háború bombázás Ukrajna áramszünet
Kapcsolódó cikkek