Hetedik napja tüntetnek a népet gazdák, akik hétfőre minden eddiginél nagyobb demonstrációt hirdettek Berlinbe. A rendőrség legalább 10 ezer fős tüntetésre számít, a mezőgazdasági termelőkhöz ugyanis a fuvarozók is csatlakozhatnak.

14 January 2024, Berlin: Tractors can be seen on the Straße des 17. Juni not far from the Brandenburg Gate. The final rally of farmers and haulage companies will take place there tomorrow at the end of the nationwide protest. On Sunday morning, police counted around 200 tractors, 40 trucks and dozens of other vehicles on the Straße des 17. The Straße des 17. Juni between the big star and the Brandenburg Gate had already been closed on Saturday for the planned large demonstration on Monday. Photo: Paul Zinken/dpa (Photo by Paul Zinken / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Ismét Berlin felé veszik az irányt a német gazdák. Fotó: Paul Zinken / DPA / AFP

A gazdák traktorokkal torlaszolták el egyes autópályák kijáratát és bejáratát, nagyméretű mezőgazdasági gépekkel vonultak fel Berlinben és más városokban, országszerte akadályozva a közlekedést.

A volt német kancellár, Angela Merkel hivatalának 16 éve alatt arról volt híres, hogy képes volt elsimítani a konfliktusokat, és választóknak tett ígérete az volt, hogy életük békében és jólétben folytatódik, és nincs miért aggódniuk. Amikor 2021 decemberében hatalomra került, a szociáldemokraták (SPD) , a zöldek és a neoliberális szabad demokraták (FDP) jelenlegi balközép kormánya előrelépést ígért a korábbi konzervatív kormányzással szemben. Ezért sem volt senki felkészülve az ukrajnai háborúra és annak továbbgyűrűző hatásaira – fogalmazott a Deutsche Welle

A kormánynak azzal a feladattal kellett szembenéznie, hogy betömje a lyukat a költségvetésben, miközben a gazdaság a küszöbén billeg az ország és az energia- és élelmiszerárak emelkedése hatással volt a társadalom nagy részének életszínvonalára.

Különösen dühösek azok a gazdák, akiknek kell szembenézniük, hogy kevesebb támogatást fognak kapni. A német gazdálkodók emiatt elzárták az autópályákat és a kereszteződéseket, traktoraikkal behajtottak a városokba, és leállították a forgalmat.

A kormánypártok hétfőn egyeztetésre hívták a gazdákat képviselő csoportokat, a gázolaj-visszatérítés és adómentességének eltörlésének a kédéséről, azonban Berlin ragaszkodik ahhoz, hogy spórolni kell, és csökkenteni kell a környezetkárosító tevékenységek támogatását. A kormány mindeddig kemény maradt a mezőgazdasági gázolajjal kapcsolatban. Christian Lindner pénzügyminiszter, aki hétfőn szeretne beszélni a gazdákkal Berlinben, felajánlotta, hogy például a bürokrácia csökkentésével is spórolnának, amelyet többen is fontos lépésnek emlegetek korábban  – olvasható a német WDR oldalán

Már több gazda megérkezett Berlinbe

A mezőgazdasági termelők szövetsége azonban előre világossá tette:

A félreértések elkerülése végett: a hétfői tárgyalások kezdetben csak a mezőgazdasági gázolajról szólhatnak.

 

A legnagyobb és legtöbb akcióra közvetlenül az akcióhét elején, múlt hétfőn került sor, gyakran traktorkonvojok formájában. Vasárnap ismét folyamatosak voltak a gazdák akciói.  Forgó lámpákkal szerelték fel a traktoraikat, és kis csoportokban hajtottak be egy-egy város központi helyére.

Berlinben körülbelül háromezer traktor, kettőezer teherautó és tízezer résztvevő várható  – több gazda már ott van a német fővárosban.

„Azt szeretnénk elérni, hogy ne emeljék az útdíjakat és a gázolaj árát. Továbbá, hogy megmaradjanak az eddigi támogatások, ezért küzdünk” idézi a a Híradó.hu az egyik német gazdát. A német kormány tavaly decemberben a költségvetési nehézségek miatt úgy döntött, hogy évi 480 millió eurót vonnak el a mezőgazdaságtól. A nadrágszíj szorosabba húzása részeként eredetileg megszüntették volna a gázolaj-támogatásokat és csökkentenék az adókedvezményeket. A kabinet később a növekvő társadalmi elégedetlenség hatására visszakozott, intézkedéseknek csak egy része valósulna meg és nem azonnal, hanem fokozatosan.

Olaf Scholz német kancellár szombaton videóüzenetben igyekezett csitítani a gazdák kedélyeit, mondván: ha a tiltakozások dühkitörésbe vagy a demokratikus folyamatok és intézmények figyelmen kívül hagyásába torkollnak, azzal mindenki veszíteni fog. A gazdák a fuvarozókkal karöltve jövő hét elejére minden eddiginél nagyobb demonstrációt hirdettek Berlinbe, a hatóságok több mint ötezer traktorra és teherautóra, valamint 10 ezer tüntetőre számítanak. A megmozdulás szinte az összes főbb bevezető csomópontot érinti majd, emiatt teljesen megbénulhat német főváros közlekedése.