Közélet

Maszkos fegyveresek elfoglaltak egy olajszállító hajót az Ománi-öbölben

Az Ománi-öbölben fegyveresek elfoglaltak egy olajszállító tartályhajót, amelyet egy iráni kikötő irányába fordítottak. A jelentések szerint a fegyveresek katonai stílusú fekete egyenruhát viseltek, fekete maszkokkal. Az iráni állami tulajdonú Tasnim hírügynökség arról számolt be, hogy az iráni haditengerészet foglalta el az amerikai olajszállító tartályhajót.

Az Egyesült Királyság tengeri kereskedelmi központja (UKMTO) szerint az Ománi-öbölben fegyveresek elfoglaltak egy olajszállító tartályhajót. A térségben tartózkodó amerikai és brit erők egy sereg drónt és több rakétát is lelőttek szerdán, erre lehet válasz a tartályhajó elfoglalása.

Fotó: AFP

Az UKMTO beszámolója szerint a tartályhajót 4-5 fegyveres személy foglalta el, mintegy 50 tengeri mérföldnyire az ománi Sohar városától.

A jelentések szerint az illetéktelen fegyveresek katonai stílusú fekete egyenruhát viselnek, fekete maszkokkal

– olvasható az UKMTO frissítése. A Marshall-szigetek zászlójával ellátott hajó, a Szent Nikolas tartályhajó, amely a görög Empire Navigation tulajdonában van, és korábban az Egyesült Államok Irán elleni olajkivitel-szankciók végrehajtásában vett részt. A hajó AIS-nyomkövető rendszerét kikapcsolták, amikor a Bandar-E-Jask iráni kikötőjének irányába fordult. Az Egyesült Királyság szerint a Szent Nikolas iráni vizek felé vette az irányt. 

Az iráni állami tulajdonú Tasnim hírügynökség a Telegramon számolt be arról, hogy az iráni haditengerészet elfoglalta az amerikai olajszállító tartályhajót, megerősítve ezzel a támadást.

Húszi kalózok szerdán megtámadták a Vörös-tengeren a brit királyi haditengerészet Diamond nevű rombolóját is. A közlés szerint károk nem keletkeztek, és a személyzet tagjai közül senki sem sérült meg.

 

izraeli háború Izrael húszik tartályhajó Ománi-öböl
Kapcsolódó cikkek