Közélet

Újabb húszi támadásokat hiúsítottak meg a Vörös-tengeren

A térségben tartózkodó amerikai és brit erők egy sereg drónt és több rakétát is lelőttek, mielőtt azok bajt okozhattak volna.

Megsemmisítettek a húszi lázadók által indított 18 drónt és három rakétát a Vörös-tengeren kedd este a térségben tartózkodó amerikai és brit erők – derül ki az amerikai hadsereg tájékoztatásából.

Az Irán által támogatott húszik összetett, Irán által tervezett támadást indítottak a Vörös-tenger déli részén drónok, hajó elleni cirkálórakéták és egy hajó elleni ballisztikus rakéta felhasználásával

– olvasható az  amerikai hadsereg központi parancsnoksága (Centcom) által kiadott közleményben.

Az USS Eisenhower.
Fotó: AFP

A támadóeszközöket az Eisenhower amerikai repülőgép-hordozóról, három amerikai rombolóról és egy brit hadihajóról, a Diamondról bevetett vadászgépek lőtték le a Centcom állítása szerint, a drón- és rakétatámadások során nem keletkeztek károk, és nincsenek áldozatok.

A húszik akciójáról és az arra adott nemzetközi válaszról beszámolt korábban a brit tengerbiztonsági hivatal, az UKMTO is. Az X-en olvasható közlés szerint az UKMTO információt kapott egy, a jemeni Hodeida kikötőjétől mintegy 50 tengeri mérföldre nyugatra történt incidensről, amelyben drónok vettek részt. A koalíciós erők reagáltak. Hozzátették, hogy a térségben tartózkodó hajóknak azt tanácsolják, hogy legyenek óvatosak.

Grant Shapps brit hadügyminiszter kedd este bejelentette, hogy egy másik fregatt, a Richmond már úton van a Vörös-tengerre, hogy elhárítsa a húszi támadásokat. A mostan már a 26. húszi támadás volt a Centcom szerint, amely január közepe óta a kereskedelmi hajózást célozta meg a Vörös-tengeren.

 

Vörös-tenger háború hajó amerikai hadsereg
Kapcsolódó cikkek