Legkevesebb kilenc ember halálát okozta egy földcsuszamlás a Fülöp-szigeteki Davao de Oro tartomány egyik bányászfalujában – közölték pénteken a helyi hatóságok.

This handout photo taken and released by the Municipality of Monkayo on January 18, 2024 shows rescuers conducting a rescue and retrieval operation, a day after a landslide hit a house in Monkayo, where at least seven people were killed, a disaster official said, with the death toll expected to rise. The incident happened in the morning in a mountainous gold mining region of Davao de Oro province on Mindanao island, where heavy rain has triggered flooding and landslides this week. (Photo by Handout / Municipality of Monkayo / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /  MUNICIPALITY OF MONKAYO" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

A katasztrófa csütörtökön történt. A katasztrófavédelem közlése szerint heten egy házban lelték halálukat, amelyet a földcsuszamlás betemetett. A házban éppen keresztény imaórát tartottak, amikor a katasztrófa bekövetkezett.

Monkayo önkormányzata a közösségi médiában arról számolt be, hogy a katasztrófavédelmi szolgálat munkatársai pénteken is folytatták a mentést. 

Eddig kilenc ember holtestét találták meg, köztük gyerekekét.

Így néz ki egy Fülöp-szigeteki álláshirdetés, ahol női munkásokat toboroznak a magyar gyárakba

A délkelet-ázsiai országban a toborzóirodák egyre gyakrabban keresnek munkásokat Magyarországra. Ilyen a Fülöp-szigeteki Peridot International Resources privát munkaerő-közvetítő ügynökség, amely a 2001-es megalakulása óta filippínó szakembereket toborzott már Amerikába, Kanadába és Magyarországra is.

A mentők csütörtök délután közepén leállították az áldozatok keresését a heves esőzések miatt, mivel félő volt, hogy további földcsuszamlások lehetnek – közölte a helyi katasztrófavédelem egyik tisztviselője. A kutatási és mentési munkálatok pénteken folytatódtak.

A Fülöp-szigeteki országos katasztrófavédelem közlése szerint 

az esőzések okozta áradások és földcsuszamlások több mint 70 ezer családot, mintegy 270 ezer embert sújtottak Mindanao-sziget Davao régiójának négy tartományában.