Közélet

Százasával építik a bunkereket az orosz határon a balti hármak

Észtország, Lettország és Litvánia közös védelmi vonallal reagál az orosz fenyegetésekre. A Balti államok az orosz–ukrán háború kitörése óta számos óvintézkedést bevezettek már. A hírhedt sárkányfog után most több száz bunkert építenének.

A három Balti ország, vagyis Észtország, Lettország és Litvánia úgy döntött, hogy védelmi vonalat épít keleti, Oroszországgal közös határára – közölte az észt katonai hivatal tájékoztatása alapján a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

VISTYTIS, LITHUANIA - OCTOBER 28: A Russian border marker stands behind barbed wire on the border between the Russian semi-exclave of Kaliningrad and Lithuania on October 28, 2022 near Vistytis, Lithuania. Vistytis lies in the strategically vital Suwalki Gap, an approximately 70km long stretch of land along the Lithuanian and Polish border between Kaliningrad and Russia-loyal Belarus. Should a military conflict ever break out, Russian control of the Suwalki Gap would cut the three Baltic states of Lithuania, Latvia and Estonia off from the rest of the European Union.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Balti országok, orosz határ, Oroszország, Észtország, Lettország, Litvánia
A Balti államok tovább erősítenék védelmüket Oroszországgal közös határukon.
Fotó: GettyImages

A három ország miniszterei pénteken Rigában írták alá a megállapodást arról, hogy a közeljövőben közös védelmi övezetet fognak kiépíteni katonai létesítményekből és bunkerekből. Ennek célja az orosz katonai fenyegetések elleni védelem. 

Az ukrajnai konfliktus megmutatta, hogy a katonai felszerelésen, lőszeren és embereken kívül a határon lévő védelmi létesítményekre is nagy szükség van ahhoz, hogy egy ország meg tudja védeni magát

– mondta erről Hanno Pevkur észt védelmi miniszter, aki átgondolt projektnek nevezte a Balti államok közös védelmi övezetét. A tárcavezető kiemelte, hogy békeidőben nem fognak robbanóanyagokat és szögesdrótot elhelyezni a biztonsági övezetben.

A Postimees észt hírportál arról számolt be, hogy a kormány nagyjából 600 katonai bunkert tervez építeni az ország keleti határán.

Tallinnak nem ez az első kísérlete arra vonatkozóan, hogy megvédje magát Oroszországgal szemben. Tavaly novemberben a helyi hatóságok betonakadályokat építettek Narvában, a katonai járművek mozgását megakadályozó építményeket sárkányfogaknak nevezték el. Január elején az ellenzéki Konzervatív Néppárt országgyűlési képviselője, Leo Kunnas azt javasolta, hogy az orosz határnál létesítsenek védelmi aknákat is.

Moszkva korábban többször is hangoztatta, hogy nem jelent fenyegetést az észak-atlanti szövetség egyetlen országára sem, azonban nem fogja figyelmen kívül hagyni az érdekeit potenciálisan veszélyeztető lépéseket. A Kreml álláspontja szerint nyitott a párbeszédre, de ehhez a nyugatnak fel kell hagynia az Európa felfegyverzésével. Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy nem szeretne közvetlen katonai összecsapást a NATO-val, de ha a másik fél ezt tervezi, akkor készen áll rá.

Szergej Lavrov újra New Yorkba látogat

Az orosz külügyminiszter január végén az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésére utazik az Amerikai Egyesült Államokba. Szergej Lavrov legutóbb tavaly, szintén az ENSZ ülése miatt látogatott New Yorkba. Az idei első BT-ülés fő témáit az izraeli háború és az orosz–ukrán háború szolgáltatja.

 

oroszország védelmi vonal orosz-ukrán háború Balti országok bunker
Kapcsolódó cikkek