Közélet

A Hezbollah szerint Izrael nem érte el céljait a Gázai övezetben

A Hamászt támogató siíta Hezbollah szerint Izrael kénytelen lesz tárgyalni ellenségeivel, mivel nem érte céljait a Gázai övezetben. A libanoni fegyveres szervezet vezetője szerint Izrael nem csinált semmit az elmúlt száz napban, csak gyilkolt.

A Hezbollah libanoni fegyveres szervezet vezetője a gázai hadművelet századik napján úgy vélte, hogy Izrael kudarcot vallott gázai céljai elérésével, ezért kénytelen lesz tárgyalni.


Haszan Naszr Alláh a nemrég elhunyt Visszam al-Tavillal, aki a Hezbollah Radvan nevű elitegységének parancsnoka volt.
Fotó: AFP

„Mit ért el az ellenség a száz nap alatt a gyilkoláson kívül?” – tette fel a kérdést televíziós beszédében Haszan Naszr Alláh. „(Izrael) semmilyen tényleges vagy látszólagos győzelmet nem ért el. Elbukott a kihirdetett, félig nyilvánosságra hozott, illetve hallgatólagos céljai elérésében” – tette hozzá a Hezbollah-vezér.

Ha így folytatja, az ellenséges kormánynak nem lesz más választása, mint elfogadni a gázai ellenállás feltételeit, azaz véget vetni a gázai agressziónak és tárgyalni

– vélte Hezbollah főtitkára.

Október óta a Hamásszal szövetséges és szintén Irán támogatását élvező, síita Hezbollah és Izrael között mindennapos a tűzpárbaj. Az AFP francia hírügynökség rendelkezésre álló adatok szerint három hónap alatt 190 ember halt meg Libanonban, közöttük a Hezbollah legkevesebb 141 fegyverese és több mint húsz polgári személy.

A Hezbollah nemrég veszítette el egyik magas rangú vezetőjét, Visszam al-Tavilt, aki a Hezbollah Radvan nevű elitegységének parancsnoka volt. A Hezbollah azóta elítélte és Izrael gázai, a Hamász ellen vívott háborújával hozta összefüggésbe a brit királyi légierő (RAF) Egyesült Államokkal közösen indított katonai műveletét a jemeni húszi lázadók állásai ellen.

 

izraeli háború Haszan Naszr Alláh Izrael Hezbollah Hamász
Kapcsolódó cikkek