Közélet

Egyre jelentősebb tárgyalások zajlanak az önálló palesztin állam létrehozásáért

Az amerikai külügyminiszter szerint kézzelfogható intézkedéseket kell tenni a palesztin állam létrehozásáért. A politikus azt is kifejtette, hogy Tel-Avivnak támogatnia kellene azokat a palesztin vezetőket, akik az izraeliek mellett kívánnak békében élni.

Az Egyesült Államok támogatja, hogy kézzelfogható intézkedéseket tegyenek annak érdekében, hogy létrejöhessen egy palesztin állam – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán Rámalláhban Mahmúd Abbász palesztin elnökkel folytatott megbeszélésén. 

ABBÁSZ, Mahmúd; BLINKEN, Antony
Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán Mahmúd Abbász palesztin elnökkel találkozott.
Fotó: Dzsaafar Astijeh

Blinken ragaszkodott ahhoz, hogy 

minden olyan palesztin adót, amelyet Izrael szed be, juttassanak el a Palesztin Nemzeti Hatóságnak a korábbi megállapodásokkal összhangban. Jelenleg Izrael blokkolja ezeket a forrásokat, ami nehéz pénzügyi helyzetbe hozza a palesztin hatóságot. 

A találkozón az amerikai külügyminiszter hangot adott annak a nézetének is, hogy olyan adminisztratív reformokat kellene bevezetni, amelyek a palesztin nép javát szolgálnák. Mahmúd Abbász azt tette világossá Blinkennek, hogy a Gázai övezetet a palesztin államisághoz köthető remények szerves részének tartják, és nem szabad, hogy ezt a területet levágják egy leendő palesztin államból a Hamász és Izrael háborújának következtében – állt a palesztin részről kiadott közleményben. 

Nem szabad megengedni azt sem, hogy palesztinokat kitelepítsenek Gázából vagy az izraeli megszállás alatt álló Ciszjordániából

– idézte Abbászt a WAFA palesztin hírügynökség. A palesztin elnök ismételten felszólított arra, hogy tartsanak nemzetközi békekonferenciát azzal a céllal, hogy véget vessenek a palesztin államhoz tartozó terület izraeli megszállásának. 

Korábban a Világgazdaság megírta, hogy az amerikai külügyminiszter azt is kifejtette, hogy Tel-Avivnak támogatnia kellene azokat a palesztin vezetőket, akik az izraeliek mellett kívánnak békében élni. Véleménye szerint a zsidó államnak a szélsőséges ciszjordániai telepesek ellen is erélyesebben kellene fellépnie. Tel-Avivba érkezése előtt  Izrael arab szomszédainál járt, hogy a Gázai övezet jövőbeli kormányzásáról és a közel-keleti integrációról tárgyaljon.

A háború azután tört ki Izrael és a Hamász iszlamista palesztin szervezet között, hogy a Hamász fegyveresei október 7-én a Gázai övezetből izraeli területen támadást hajtottak végre, mintegy 1140 embert megöltek, és több mint 240 túszt hurcoltak magukkal a palesztin területre.


 

Gázai övezet Mahmúd Abbász Antony Blinken
Kapcsolódó cikkek