Közélet

Jordánia szerint Izrael támadásai csak rontanak a helyzeten

Jordánia külügyminisztere szerint a nemzetközi közösségnek határozott lépéseket kellene tennie a harcok beszüntetéséért, miközben Izrael illegális cselekedetei és támadásai csak rontanak a helyzeten.

Az izraeli támadások a Gázai övezetben elérték a humanitárius, jogi és erkölcsi határokat, és Izrael ezzel nem fogja elérni az ország biztonságát – mondta Ajmán Szafadi, Jordánia külügyminisztere.

Jordanian Foreign Minister Ayman Safadi meets with the US secretary of state in Amman on January 7, 2024, during his visit to the Jordanian capital as part of a Middle East tour aiming to ensure the Israel-Hamas war does not spread. (Photo by EVELYN HOCKSTEIN / POOL / AFP)
Fotó: AFP

A tárcavezető Catherine Colonna francia külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetésében osztotta meg véleményét Izrael cselekedeteiről, és kiemelte, milyen veszélyekkel járhat, ha a Gázai övezetben zajló izraeli pusztítások és gyilkosságok folytatódnak.

Szafadi felhívta a figyelmet arra, hogy 

Izrael illegális cselekedetei és támadásai a ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi palesztinok ellen csak rontja a helyzetet.

Az izraeliek nem is minden lépése nyeri el a vezetőség tetszését, főleg, ha nincs tisztázva a parancsnoki lánc felépítése: Bezalel Smotrich izraeli pénzügyminiszter ugyanis azt gondolja, hogy az izraeli hadsereg megkerülte hatáskörét egy Ciszjordániában felszámolt építkezés esetében.

Jordánia külügyminisztere továbbá hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösségnek erős és hatásos lépéseket kellene tennie a harcok megakadályozásáért. Szafadi és Colonna kiemelte, hogy életbevágó elegendő és azonnali humanitárius, élelmiszer- és egészségügyi segély bejuttatása a Gázai övezetbe, és folytatni kell az együttműködést a segélyszállítások érdekében. A két miniszter többször is kifejezte, hogy országaik elutasítják a palesztinok kitelepítését szülőföldjükről – közölte a jordániai külügyminisztérium.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter is Jordániában járt a hét végén, és ismét felszólított minden résztvevő felet, hogy mindenáron kerüljék el a Gázai övezetben zajló konfliktus tovaterjedését, akadályozzák meg „az erőszak végtelen körforgását”.

 

izraeli háború Izrael jordánia
Kapcsolódó cikkek