„Tíz év után ismét csökkentik a Budapest-bérlet árát: 9500 helyett 8950 forintba kerül március 1-jétől” – jelentette be Facebook-oldalán Karácsony Gergely kedd reggel. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfőn már bejelentette, hogy csökkentik a Budapest-bérletek árát, a bejelentést azonban meghagyta a főpolgármesternek.  

Fotó: Mohai Balázs/MTI

Korábban Lázár János építési és közlekedési miniszter, valamint Karácsony Gergely főpolgármester közös közleményben jelentette be, hogy sikerült megállapodásra jutniuk a főváros és az agglomeráció közösségi közlekedéséről. A miniszter közölte, hogy a megállapodás értelmében 

a Budapest-bérlet változatlanul érvényes marad a főváros egész területén a BKK mellett a MÁV, a Volán és a HÉV járatain is. A Pest vármegyére váltott havi bérletet, illetve a havi országbérletet 2024. március 1-jétől a BKK járatain is elfogadják. Mindegyik bérletet mindkét fél árusítani fogja minden értékesítési csatornáján.

A bejelentést követően órákkal később a BKK jelezte, hogy „mesebeli jó hírük” van a Budapest-bérletről: közölték, hogy március 1-jétől is megmarad a Budapest-bérlet, továbbra is érvényes lesz a főváros egész területe mellett a HÉV-eken, a kék Volánbuszokon és a MÁV kijelölt vonatain, és 10 év után, március 1-jétől csökken a Budapest-bérlet ára. 

A főpolgármester friss bejelentése alapján a 9450 forintba kerülő vármegyebérlet ára alá ment kereken 500 forinttal a fővárosi bérlet.

Lázár a megegyezésről szóló korábbi bejelentésében azt is jelezte, hogy az évi 12 milliárd forint normatív költségvetési támogatás helyett 2024-től a felek egy új  rendszert alakítanak ki, amelyben a közösségi közlekedés bevétellel nem fedezett költségeit megtérítik. Ennek részleteit nem fedték fel, mindenesetre logikusnak tűnik, ha az értékesített bérletek számának is lesz benne jelentősége. Korábban Karácsony úgy fogalmazott, hogy „a hosszú barátság alapja a pontos elszámolás”, éppen ezért az elkövetkező hetekben hosszú tárgyalásokra készülnek, hogy meg tudják határozni azokat a részleteket, egészen pontosan hogyan lehet majd elszámolni a közös bevételekkel.