„Nekünk, magyaroknak és Közép-Európának is jó, hogy Szlovákiának olyan miniszterelnöke van, aki velünk együtt kiáll a Visegrádi Együttműködés erősítéséért” – írta a Facebook-oldalára Novák Katalin köztársasági elnök. 

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy kedden Magyarországra látogat Robert Fico szlovák államfő, és Budapesten találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel. A szlovák miniszterelnök legelőször Prágába látogatott, mivel a szlovák kormányfők körében hagyomány, hogy az első hivatalos útjuk Csehországba vezet. A budapesti így a második hivatalos útja lesz a szlovák kormányfőnek. 

Robert Fico hétfőn a Facebookon közölte, hogy tárgyalt a Magyar Szövetség elnökével. A negyedik ciklusát megkezdő szlovák miniszterelnök úgy fogalmazott: 

Nagyon fontos nekem a szlovákok és a Szlovákiában élő magyar nemzeti kisebbség tagjainak boldog együttélése,

valamint a Szlovákia és Magyarország közötti baráti és kölcsönösen előnyös kapcsolatok. Hozzátette, hogy ennek szellemében utazik Budapestre egy hivatalos találkozóra. 

Szijjártó Péter is fogadta a szlovák politikust. A külgazdasági és külügyminiszter azt írta, hogy „Robert Fico szlovák miniszterelnök Budapesten van, és készen állunk arra, hogy ezt a sikertörténetet folytassuk”.

Robert Fico pártja, az Irány (Smer-SD) nyerte a a Szlovákiában tartott előrehozott parlamenti választásokat a leadott szavazatok 22,9 százalékát megszerezve, ami 42 mandátumot jelent számukra a 150 fős pozsonyi törvényhozásban.   

Az új Fico-kormány jelentős megszorítási programot fogadott el, 

a 18 elemből álló csomag 1,96 milliárd euró bevételt eredményezhet, másrészt a szlovák kormány eddigi új kiadásai is az egymilliárd eurót súrolják. 

Fico kinevezését követően is többször megerősítette azt a parlamenti választást megelőzően hangoztatott ígéretét, hogy teljesen leállítják az Ukrajnának szánt fegyverszállításokat

A politikus azt is mondta, hogy a szlovák hadsereg készleteiből több fegyvert már nem szállít Kijevnek, viszont kész humanitárius segítség nyújtására, emellett aknamentesítésre is, valamint „ha valamelyik cég kereskedelmi alapon fegyvert akar gyártani, és azt exportálni szeretné, akkor ebben senki sem fogja megakadályozni”.