Közélet

Végleges: Szlovákia nem küld több hadisegélyt Ukrajnának

Robert Fico már a szeptemberi szlovák választás előtt is hangoztatta, hogy le akarja állítani az Ukrajnának szánt fegyverszállításokat.

Nem hagyta jóvá szerdai ülésén az új pozsonyi kormány, és ezzel leállította annak az Ukrajnának szánt hadisegélynek a leszállítását, amelyet még az időközben távozott Ódor-kabinet készített elő – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

(FILES) Robert Fico, Slovakia's former Prime Minister and leader of the populist-left Smer-Social Democracy (Smer-SD) party attends a press conference after the general elections in Bratislava, Slovakia on March 1, 2020. A year after a homophobic double murder, Slovakia's LGBTQ community is concerned about the increase in hate speech ahead of elections on September 30, 2023  in a country where gay people have few legal rights. Former prime minister Robert Fico, whose left-wing Smer-SD party is set to win the vote, is infamous for his frequent verbal attacks on the community. (Photo by VLADIMIR SIMICEK / AFP)
Fotó: AFP

Az új szlovák kormányfő, Robert Fico kinevezését követően is többször megerősítette azt a szeptemberi parlamenti választást megelőzően hangoztatott ígéretét, hogy teljesen leállítják az Ukrajnának szánt fegyverszállításokat, és a jövőben Pozsony csak humanitárius szállítmányokra korlátozza a Kijevnek juttatandó segítséget.

A szállítmány értéke 40,3 millió euró (mintegy 15 milliárd forint) volt, és 4 millió darab 7,62 milliméteres gépkarabélylőszert, több mint 5 ezer darab 125 milliméteres tüzérségi lőszert, a Kub légvédelmi rendszerekhez használható 140 rakétát, illetve aknavetőket és azokhoz tartozó lőszert tartalmazott volna.

Szlovákia az előző kormányzat idején 13 katonai segélycsomagot hagyott jóvá és szállított le Ukrajnának, hivatalos közlés szerint 671 millió euró (több mint 251 milliárd forint) értékben.

Kedden Fico még azt nyilatkozta, hogy a szlovák hadsereg készleteiből több fegyvert már nem szállít Kijevnek, viszont kész humanitárius segítség nyújtására, emellett aknamentesítésre is, valamint „ha valamelyik cég kereskedelmi alapon fegyvert akar gyártani, és azt exportálni szeretné, akkor ebben senki sem fogja megakadályozni”. 

 

ukrajna orosz-ukrán háború Szlovákia Robert Fico
Kapcsolódó cikkek