A Robert Fico vezette kormány az egyik kezével tékozlóan osztogat, a másik kezével pedig próbál újabb lyukat ütni a nadrágszíjon. Miközben döntött a nyugdíjasok 13. nyugdíjának idei emeléséről, a jelzáloghitelesek megsegítéséről, most azon dolgozik, miképpen tudna jövőre legalább 2 milliárd eurót megtakarítani.

Stressed,,Problem,Business,Person,Woman,Holding,And,Open,Empty,Wallet,
Stressed, Problem business person woman holding and open empty wallet, purse no have money for bill payment, credit card loan or expense. Bankruptcy, bankrupt or debt financial, mortgage concept.
A pénzügyminisztérium már lázasan keresi, milyen adótételeket emelhetne meg a hiány lefaragása érdekében. 
Fotó: Shutterstock

Szlovákia államháztartási hiánya katasztrofálisan alakul. A költségvetési tanács november 30-án módosította a 2023-ban várható deficit mértékét, éspedig 7,3 milliárd euróra (ez a 6 százalékának felel meg), 

ami 539 millió euróval magasabb a korábbi prognózisnál. 

Ennek oka, hogy a Fico-kormány váratlanul 300 euróval megemelte a nyugdíjasok 13. nyugdíjának mértékét, és csak ez a tétel újabb 440 millió eurós lyukat üt a költségvetésben. Miközben a szlovák kormány nem győzi hangsúlyozni, hogy mennyire szociális, a pénzügyminisztérium már lázasan keresi, milyen adótételeket emelhetne meg a hiány lefaragása érdekében. 

Nem kis összegről van szó, Ladislav Kamenicky pénzügyminiszter 2,5 milliárdról, Tomás Taraba, a kormány alelnöke pedig egyenesen

 hárommilliárd euró többletbevételről beszélt.

A legnagyobb bevételt a rendkívüli bankadótól várják. Ennek mértéke még nem világos, előzetes becslések szerint 400-600 millió euró többletbevételt is eredményezhet. A szlovák bankszektornak jól megy, az év első 9 hónapjában a Szlovák Nemzeti Bank szerint az ágazat együttes nyeresége 875 millió euróra rúgott, ami máris 50 millióval haladja meg a 2022-es éves profit mértékét. 

A pénzügyminisztérium pedig a Magyarországon már bevezetett, az édesített üdítőitalokra kivetett tervével rukkolt elő. Annyi bizonyos, hogy a bevezetése után a szlovákiai fogyasztók többet fognak fizetni például a Coca-Cola vagy a „csehszlovák kóla”, a Kofola megvásárlásáért. Becslések szerint egy kétliteres palack ára több mint 10 centtel emelkedhet. Ez a változás évente 120 millió eurót hozhat majd az államkasszába. 

Az édesített italokat terhelő adót az idő rövidsége miatt legkorábban 2025-ben vezethetik be. Jövőre viszont biztosan többet kell fizetni a cigaretta, az alkohol és a szerencsejátékok után is. Ez utóbbi három tétel 2024-ben 111 millió euróval gazdagíthatja az államkasszát. 

Ezt követően, 2025-ben mind a négy említett szegmensből származó összeg elérheti a 329 millió eurót, 2026-ban pedig akár a 375 millió eurót is. Legalábbis ez volt az előző, az Ódor-kormány becslése. Felmerült, hogy 

a magasabb jövedelmű természetes személyek jövedelemadójának kulcsát 35 százalékra emelhetik, ami 90 millió euró pluszbevételt hozna. 

Az ingatlanadó emelése is csőben van, sajtóhírek szerint a második, harmadik ingatlanra kivetendő adó emelkedne meg erőteljesen. Szlovákiában visszatérő téma az ingatlanadó emelése, azonban, mivel hiányosak az ingatlantérképek, illetve mivel sok egyedülálló, idős ember nagy családi házban él, eddig végül mindig lekerült a napirendről. 

(FILES) Robert Fico, Slovakia's former Prime Minister and leader of the populist-left Smer-Social Democracy (Smer-SD) party attends a press conference after the general elections in Bratislava, Slovakia on March 1, 2020. A year after a homophobic double murder, Slovakia's LGBTQ community is concerned about the increase in hate speech ahead of elections on September 30, 2023  in a country where gay people have few legal rights. Former prime minister Robert Fico, whose left-wing Smer-SD party is set to win the vote, is infamous for his frequent verbal attacks on the community. (Photo by VLADIMIR SIMICEK / AFP)
Az államkassza üres, a populista miniszterelnök, Robert Fico megszorításokat tervez. 
 Fotó: AFP

A régi, nagyobb szén-dioxid-kibocsátással rendelkező autók szigorúbb megadóztatása több mint százmillió eurót eredményezhetne. A lakosság körében azonban rendkívül népszerű a régebbi használt autók vásárlása, a Fico vezette kormányzó Smer pártnak ezért az előző ciklusai idején sem volt bátorsága megadóztatni őket. A felsorolt tételek együttesen is alig egymilliárd euró többletbevételt eredményezhetnek. 

Végső esetben magyar módra megemelhetik az áfa kulcsát is, ami napjainkban alapesetben 20 százalékos – minden százalékpontnyi emelés mintegy 500 millió eurót jelent az államkasszának. Mivel a 2024-es állami költségvetés napokon belül a parlament elé kerül, rövidesen kiderül, az egyes adónemek mértéke miképpen emelkedik jövőre.