Közélet

Orosz kémrepülőt lőttek le az ukránok

Kevés A-50-es kémrepülő van szolgálatban az orosz hadseregben, ám azok fontos feladatokat látnak el a légierő számára.

Az ukrán vezérkari főnök, Valerij Zaluzsnij szerint a légierő megsemmisített egy A-50-es orosz kémrepülőt és egy Il-22-es vezérlési központot, ami elemzők szerint gyengítheti az orosz légierő hatékonyságát.

Moscow,-,May,9:,Military,Parade,Of,65th,Anniversaries,Of
Fotó: Shutterstock

Az A-50-es ugyanis képes feltárni az ukrán légvédelmi pozíciók, radarok és más célpontok helyszínét, ezzel segítve a többi gépet a hadműveletekben. Noha a hivatalos orosz források nem árultak el információkat az ukrán támadásról, ám prominens háborúpárti orosz bloggerek szerint egy ilyen gép elvesztése jelentős hatással járhat – írja a BBC.

A Rybar nevű Telegram csatorna szerint ha az ukrán közlés megerősítés nyer, az az orosz légierő újabb fekete napját jelenti, míg egy másik csatorna szerint az Il-22-es vezérlési központ baráti tűznek esett áldozatul. Zalusznij szerint az akciót Azov térségében hajtotta végre az ukrán légierő. 

A Rusi nevű brit katonai agytröszt légiháborús szakértője, Justin Bronk szerint egy A-50-es elvesztése műveleti szempontból is jelentős lehet, mivel 

az eszközt egyaránt használják az orosz repülőgépek és a föld-levegő rakéták célpontjainak kijelölésére. 

Ráadásul elmondása szerint Oroszország kevés hasonló géppel és még kevesebb annak működtetésére kiképzett szakemberrel rendelkezik.

 

Valerij Zaluzsnij A-50 háború orosz-ukrán háború repülőgép
Kapcsolódó cikkek