Közélet

Az orosz-ukrán háború 691. napja – Továbbra sem kímélik Szumi megyét az oroszok csapatok

Az orosz–ukrán határon elterülő Szumi megyét lassan egy hete megállás nélkül ostromolják az orosz erők, szinte minden nap több hullámban támadják a határmenti közösségeket.

Az orosz erők négy közösséget vettek célba Ukrajna északkeleti részén a határmenti Szumi megyében vasárnap éjszaka – jelentette a helyi katonai adminisztráció. Az ukrán közlés szerint az orosz csapatok a már megszokottakhoz képet több hullámban támadtak.

Fotó: AFP

Az ukrán katonai jelentés szerint Szumi megye határ menti közösségeit szinte naponta támadják az orosz csapatok, amik 

a nap folyamán nyolcszor indítottak támadást a négy közösség felé, ahonnan összesen 36 robbanást jelentettek.

Áldozatokról vagy polgári infrastruktúrában történt károkról nem érkezett jelentés – közölte a The Kyiv Independent. 

Valamint az RBC Ukraine tudósítása szerint az ukrán légvédelem állítólag megsemmisített egy orosz A-50-es katonai repülőgépet az Azovi-tenger felett. Egy meg nem nevezett ukrán katonai forrásra hivatkozva azt is közölték, hogy egy további orosz katonai repülőgép, egy Il-22M is megsérült. A jelentések szerint az A-50-es gépet közvetlenül azután lőtték le, hogy vasárnap késő este szolgálatba állt Zaporizzsja Kyrylivka körzetében. A közlés szerint a repülőgép eltűnt a radarokról, és nem reagált a taktikai repülés kérésére.

Aznap este egy orosz Szu-30-as repülőgép pilótája egy azonosítatlan repülőgép gyulladását és lezuhanását észlelte.

Az Il-22M szolgálatot teljesített Strilkove térségében, mielőtt a hírek szerint vasárnap este 9 óra körül lelőtték az Azovi-tenger partja mentén. Az RBC közzétett egy hangfelvételt arról, amit „elhallgatott beszélgetésnek” nevez a repülőgép orosz pilótája és az oroszországi aznapi repülőtér irányítója között. A pilóta állítólag azonnali evakuálást, valamint mentő- és tűzoltósági egységeket kért.

Ukrajna több orosz rakétatámadást szenvedett el a szombati nap folyamán: a jelentés szerint Moszkva kilőtte néhány legfélelmetesebb hiperszonikus rakétáját. Az ukrán légierő a támadás során arra figyelmeztetett, hogy Oroszország Kinzhal rakétákat lőtt ki – ez talán a legnehezebben lelőhető hagyományos orosz rakéta, amely többszörös hangsebességgel halad. Oroszország eközben azt közölte, hogy az ukrán lőszert és drónokat gyártó létesítmények elleni csapások során az összes célpontot megsemmisítették.

 

 

 

19:46

Kelet felé tolódik el a NATO súlypontja

Két ambiciózus – kelet-európai viszonylatban középhatalmi státusú – állam, Lengyelország és Ukrajna fogja vélhetően meghatározni az ukrán háború utáni helyzetet a térségben. Ez Nyugatról, Brüsszelből nézve a NATO keleti terjeszkedésének egyik hátulütője, erős bizonytalansági tényezője. Akárhogyan is kalibráljuk be Varsó vagy Kijev esélyeit, az Észak-atlanti Szerződés Szervezete súlypontja keletre tolódik

18:17

Hadijelentés: az oroszok két ukrán rohamot vertek vissza, sok az áldozat

A kupjanszki és a limani frontszakaszon egy-egy ukrán rohamot vert vissza az elmúlt nap folyamán az orosz hadsereg.

Az ukrán fél vesztesége a frontvonal mentén 560 katona volt, akik közül a legtöbben, több mint kétszázan Donyeck körzetében estek el, vagy sebesültek meg súlyosan – közölte hétfői hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium.

16:11

Remegő kézzel érkezik Zelenszkij Davosba – elpárolog a támogatás Ukrajna mögül

Úgy tűnik, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is érzi, hogy tennie kell valamit, ugyanis csökken a szövetséges erők támogatási hajlandósága. Davosban, a Világgazdasági Fórumon találkozik majd Jamie Dimonnal, a JP Morgan vezetőjével, hogy arról tárgyaljanak, miképpen tudná Ukrajna „feltölteni a kasszát” és folytatni a háborút - egyre inkább önerőből.

 

15:42

Milliószámra szállítja Észak-Korea a lőszert Oroszországnak

Észak-Korea mintegy egymillió lőszert szállított Oroszországnak, amelyek főként 122 mm-es és 152 mm-es tüzérségi lövedékekből állnak – tudósított hétfőn Vadim Szkibitszkij, az ukrán katonai hírszerzés (HUR) képviselője az RBC Ukraine-nak adott interjújában.

13:16

Orosz kémrepülőt lőttek le az ukránok

Az ukrán vezérkari főnök, Valerij Zaluzsnij szerint a légierő megsemmisített egy A-50-es orosz kémrepülőt és egy Il-22-es vezérlési központot, ami elemzők szerint gyengítheti az orosz légierő hatékonyságát.

09:49

Az Egyesült Királyság több tízezer katonát küld a NATO orosz invázió elleni hadgyakorlatára

A brit védelmi miniszter arra készül, hogy hivatalosan is megerősítse, hogy az Egyesült Királyság hadserege, haditengerészete és légiereje összesen 20 ezer katonát fog küldeni a NATO legújabb hadgyakorlatára, melyen többek között egy esetleges agresszor általi invázióra is felkészítik a tagországokat.

oroszország Szumi megye ukrajna háború légvédelem
Kapcsolódó cikkek