Élve húztak ki egy embert a Japán középső részén történt, legalább 126 halálos áldozatot követelő földrengés romjai közül, de a mentési munkálatokat vasárnap havazás nehezítette. 

Fotó: AFP

A 7,5-es erősségű földrengésnek, amely a szigetcsoport nyugati oldalán, a Noto-félszigeten pusztított, 560 sérültje és 222 eltűntje van, főként Vadzsima és Szuzu városban – derült ki a helyi hatóságok vasárnap reggel ismertetett jelentéséből.
Szombaton, öt nappal a katasztrófa után egy kilencvenes éveiben járó nőt találtak meg élve összedőlt házának romjai között, a félsziget csúcsán fekvő Szuzu településen.

A nő eszméleténél volt, és képes volt világosan válaszolni a kérdésekre, amikor kimentették és kórházba szállították – közölte az NHK helyi közszolgálati televízió.

„Tarts ki!” – kiabálták neki a mentőalakulatok az esőben a rendőrség által készített és a helyi média által sugárzott videón. – „Minden rendben lesz” és „Maradj pozitív” – biztatták.

Fotó: AFP

A földrengés, amelyet több száz utórengés követett, épületek és utak összeomlását, ezer földcsuszamlást és tüzeket okozott, különösen Vadzsimában, ahol a hatóságok szerint sok lakos még mindig a romok alatt van.    
A mentők folytatják erőfeszítéseiket az eltűnt és a földrengés által megrongált utak miatt elszigetelt emberek kimentésére, valamint a menekültek ellátására élelmiszerrel és felszereléssel.

Isikava prefektúra jelentése szerint szombaton több mint 30 ezer ember 366 állami menedékhelyen talált védelmet. Vasárnaptól azonban várhatóan romlanak az időjárási körülmények a térségben, helyenként eső és erős havazás várható, és a japán meteorológiai ügynökség a hipotermia (a testhőmérséklet jelentős csökkenése) veszélyére is figyelmeztetett.

Vasárnap további, csapadék okozta földcsuszamlásoktól is tartanak, és várhatóan a jegesedés is nehezíti a közlekedést a földrengés által megrongált utakon. Isikavában vasárnap reggel még mindig mintegy 20 ezer otthon volt áram nélkül.

Földrengés: egyre több halottat találnak a romok alatt Japánban

A helyi hatóságok szerint még mintegy száz helyen lehetnek emberek a romba dőlt épületek alatt, több mint kétszáz személyt még keresnek.