Egy Harkiv megyei település, Tabaivka bevételéről tett bejelentést az orosz védelmi minisztérium, amely egyúttal azt is közölte, hogy Liman környékén is kedvezőbb állásokat foglaltak el.
 

This aerial photograph shows a destroyed tank in a field outside the town of Izium, Kharkiv region, on January 27, 2024, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Roman PILIPEY / AFP)
Fotó: Roman Pilipey / AFP

A minisztérium hétfői hadijelentése szerint az orosz hadsereg három frontszakaszon tíz ukrán rohamot vert vissza, közülük hatot Donyeck könyékén. A Moszkvában kiadott tájékoztatásban az áll, hogy az „érintkezési vonal” mentén az ukrán fél vesztesége mintegy 680 katona volt, akik közül a legtöbben, mintegy 280-an a Liman körzetében vívott harcokban estek el, vagy sebesültek meg súlyosan.

A megsemmisített ukrán katonai és célpontok haditechnikai eszközök között van egyebek mellett 

  • több üzemanyag- és rakétatüzérségi raktár, 
  • egy harckocsi, 
  • két páncélozott harcjármű, 
  • egy HIMARS sorozatvető-rakéta, 
  • valamint 34 drón.

Az orosz statisztika szerint az ukrán fél által 

a háború eleje óta elvesztett különleges katonai járművek száma meghaladta a 18 ezret. 

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek hétfőn ukrán tüzérségi és dróntámadást. Belgorod megyében egy nő megsebesült.
Befejeződött az ukrán hadifoglyokat szállító, a belgorodi régióban szerdán lelőtt orosz Il-76-os katonai szállító repülőgép repülési adatrögzítőinek előzetes dekódolása, és megkezdődött a kiértékelés – idézte a RIA Novosztyi hírügynökség a hivatalos forrást. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök a történteket Kijev saját polgárai elleni bűncselekményének nevezte.