A délkelet-ukrajnai (Tavria) szektorban az orosz erők egy nap alatt ötször használtak mérgező anyagokat tartalmazó lőszert, valószínűleg klórpikrines gránátokat – mondta el Olekszandr Stupun ezredes, a térségben harcoló ukrán erők közös sajtóközpontjának szóvivője egy keddi tévéműsorban.

Military mobility in Donetsk Oblast
Fotó: Ignacio Marin

„Az ellenség továbbra is megsérti a hadviselés szokásait, és mérgező, azaz vegyi anyagot tartalmazó lőszert használ. Tegnap öt ilyen esetet rögzítettek. Ezek valószínűleg K–51-es gránátok voltak, amelyek klóropikrint tartalmaztak” – fejtette ki a szóvivő. Hozzátette, hogy az ukrán hatóságok minden ilyen esetet külön kivizsgálnak, és elemzéseket készítenek, amelyeket majd eljuttatnak a nemzetközi intézményekhez. 

Stupun megjegyezte ugyanakkor, hogy a klórpikrin ellen a közönséges gázálarcok is védelmet nyújtanak. Andrij Rudik százados, egy ukrán fegyverzetkutató központ vezetője néhány nappal ezelőtt arra figyelmeztetett, hogy Oroszország növeli a vegyszeres lőszerek használatát, és új típusú gránátokat használ Ukrajna ellen. Ugyanakkor azt fontos hangsúlyozni, hogy az állítást más forrásból nem lehet megerősíteni.

Az ukrán vezérkar stratégiai kommunikációs osztálya a Telegramon arról számolt be, hogy az ukrán erők eltaláltak egy orosz légvédelmi radarállomást az Oroszország által még 2014-ben megszállt Krím félszigeten, Rozdolne falu közelében. Az ukrán határőrség sajtószolgálata pedig közölte, hogy a luhanszki határosztag bázisán egy újabb dandár jellegű különítmény jött létre, amely már az orosz csapatok visszaverésére irányuló feladatokat látja el. 

A közlemény szerint a csapat a Pomszta (bosszú) elnevezést kapta jelképesen. Ez volt ugyanis a két éve kezdődött orosz invázióban elsőként elesett határőr, Denisz Tkacs főtörzsőrmester hívóneve. Ez már a tizedik dandárja a határőrséghez tartozó rohamgárdának.

Megerősítette donyecki jelenlétét az orosz hadsereg

Két helyen is visszaverte az ukrán támadásokat az orosz hadsereg, miközben sikeresen elfoglaltak több állást is a donyecki frontszakaszon. Az orosz védelmi minisztérium majd ezer ukrán katona megöléséről és olyan fegyverek megsemmisítéséről számolt be, mint a HIMARS-ok vagy az IRIS-T légvédelmi rendszerek.