Közélet

Megerősítette donyecki jelenlétét az orosz hadsereg

Két helyen is visszaverte az ukrán támadásokat az orosz hadsereg, miközben sikeresen elfoglaltak több állást is a donyecki frontszakaszon. Az orosz védelmi minisztérium majd ezer ukrán katona megöléséről és olyan fegyverek megsemmisítéséről számolt be, mint a HIMARS-ok vagy az IRIS-T légvédelmi rendszerek.

Kedvezőbb állásokat foglaltak el az orosz erők Donyeck környékén, miközben két frontszakaszon összesen hat ukrán támadást vertek vissza – közölte keddi hadijelentésében az orosz védelmi tárca.

Fotó: AFP

A minisztérium szerint 

mind Kupjanszk, mind Liman irányában három-három ukrán roham hiúsult meg. 

A Moszkvában kiadott tájékoztatás értelmében az érintkezési vonal mentén az ukrán fél vesztesége mintegy 885 katona volt, akik közül a legtöbben, mintegy 310-en a Donyeck körzetében vívott harcokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett egy üzemanyagraktárt, egy német gyártmányú IRIS-T légvédelmi rakétarendszerhez tartozó lokátort, hat harckocsit, hat páncélozott harcjárművet, három gyalogsági harcjárművet, két brit FH-70-es vontatott löveget, 12 HIMARS és Uragan sorozatvető-rakétát, egy JDAM irányítható légibombát, valamint 86 drónt.

Szergej Lavrov: a Nyugat tudja, hogy az ukrán projekt kezd meghiúsulni

Az orosz külügyminiszter szerint a nyugati országok kevesebb mint két év alatt több mint 200 milliárd dollárt különítettek el „a teljesen csődbe ment” Ukrajna katonai és pénzügyi támogatására.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek hétfőn ukrán tüzérségi és dróntámadást. A moszkvai védelmi minisztérium szerint a keddre virradó éjszaka a légvédelem 21 repülőgép típusú, pilóta nélküli repülőszerkezetet lőtt le orosz légtérben: 11-et a 2014-ben elcsatolt Krím, ötöt a belgorodi, hármat a brjanszki, egyet-egyet pedig a kalugai és tulai régió légterében.

 

HIMARS rakétarendszer orosz-ukrán háború Donyeck
Kapcsolódó cikkek