Közélet

Váratlanul Litvániába utazott Zelenszkij, további európai segélyekért kampányol

Az ukrán elnök előre be nem jelentett látogatásra érkezett Litvániába, majd továbbutazik Lettországba és Észtországba. Zelenszkij az uniós integrációról és további európai segítségről tárgyal a balti körúton.

Vilniusba érkezett szerdán reggel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki ezzel megkezdte az Ukrajnával szoros szövetségben álló balti országokba szervezett, előre be nem jelentett körútját.

Ukrainian President Volodymyr Zelensky Year-end Press Conference In Kyiv, Amid Russia's Invasion Of Ukraine.Ukrainian President Volodymyr Zelensky is speaking during his year-end press conference in Kyiv, Ukraine, on December 19, 2023, amid Russia's invasion of Ukraine. (Photo by STR/NurPhoto) (Photo by NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

Az ukrán elnök az X-en tudatta, hogy Litvánia után Lettországba és Észtországba utazik tovább. A balti országokban 

biztonsági kérdésekről, Kijev észak-atlanti és európai uniós integrációjáról, az elektronikus hadviseléssel és a drónokkal kapcsolatos együttműködésről, valamint az Ukrajnának nyújtott európai támogatás további összehangolásáról folytat tárgyalásokat 

– közölte Zelenszkij. Kiemelte: Észtország, Lettország és Litvánia megbízható barátai Ukrajnának.

Gitanas Nauseda litván elnök a nap folyamán közös sajtótájékoztatót tart majd az ukrán államfővel, aki a tervek szerint beszédet is mond a litván elnöki hivatalban.

A jövő héten az ukrán elnök Davosba utazik a Világgazdasági Fórumra (WEF), ahol várhatóan az Oroszország elleni háborúhoz kér majd további segítséget. Zelenszkij korábban csak online jelentkezett be a fórumon. Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrajnai háború kezdete óta nem kapott meghívást a WEF-re.

 

Volodimir Zelenszkij Ukrajna Litvánia orosz-ukrán Vilnius
Kapcsolódó cikkek