Veszélyessé vált a levegő minősége az ország több pontján is a szálló por miatt – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) pénteken közzétett, az előző napi méréseket ismertető térképének adataiból.

20191028 Debrecenfotó: Matey István MI Hajdú-Bihari Napló
Debrecenben a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke egymást követő két napon is meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, ezért Debrecen polgármestere elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.
Fotó: Matey István / Hajdú-bihari Napló

A levegő minőségét jelző index négy kategóriából áll, ezek az elfogadható, a kifogásolt, az egészségtelen és a veszélyes. Az NNGYK adatai szerint a levegő minősége veszélyes a Sajó völgyében Putnokon, Kazincbarcikán, Sajószentpéteren és Miskolcon, valamint Nyíregyházán és Kaposváron.

Egészségtelen a levegő minősége Pécsett, Szegeden, Győrött, Tatabányán és Hernádszurdokon, míg kifogásolt Sopronban, Ajkán, Várpalotán, Székesfehérváron, Dunaújvárosban, Százhalombattán, Budapesten, Kecskeméten, Salgótarjánban és Debrecenben. A többi mérőállomás elfogadható értéket rögzített.