A washingtoni külügyminisztérium pénteken kiadott közleménye szerint az amerikai kormány „rendkívüli aggodalmának” adott hangot az értesülés nyomán, miszerint a palesztinok segélyezésével foglalkozó ENSZ-szervezet 12 munkatársa volt érintett az Izrael elleni támadásban.

Smoke billows after an Israeli strike in Rafah in the southern Gaza Strip on January 26, 2024, amid ongoing battles between Israel and the Palestinian militant group Hamas. (Photo by AFP)
Fotó: AFP

Felhívták a figyelmet arra, hogy Washington a további intézkedésekkel megvárja azt, hogy az ENSZ milyen lépéseket tesz, és hozzátették, hogy a vizsgálat szükségességéről csütörtökön egyeztetett Antony Blinken amerikai külügyminiszter és António Guterres, az ENSZ főtitkára.

Az Egyesült Államok üdvözli, hogy a világszervezet a feltételezések kivizsgálása mellett döntött,

és hogy António Guterres határozott lépéseket ígért arra az esetre, ha bebizonyosodik a világszervezet alkalmazottainak érintettsége a palesztin terrortámadásban – olvasható.

Az amerikai közlemény szerint a washingtoni adminisztráció egyeztetett az ügyről az izraeli kormánnyal is, amelytől szintén információt kért a feltételezésekkel kapcsolatban.

Az UNRWA kritikusan fontos szerepet játszik a palesztin embereknek nyújtott létfontosságú segélyek eljuttatásában

– áll az amerikai külügyi közleményben, amelyben hozzáteszik, hogy a szervezet munkája „életeket mentett, és fontos, hogy az UNRWA megfelelő lépéseket tegyen a feltételezéseket illetően, és tegye meg a szükséges korrekciókat, ideértve eljárásainak felülvizsgálatát”.

Szörnyű titok: az ENSZ munkatársai részt vehettek a zsidók október 7-i lemészárlásában – a Hamász terroristáival együtt gyilkolhattak

Zajlik a vizsgálat, az EU rendkívüli módon aggódik.