Közélet

A nem létező Donyecki Népköztársaság ítéletei ellen emelt szót Ukrajna emberi jogi biztosa

Az ukrán parlament emberi jogi biztosa, Dmitro Lubinec szerint a hadifoglyokkal szembeni ítéletek háborús bűnök, amelyek sértik a tisztességes eljáráshoz fűződő jogot.

Az ukrán parlament emberi jogi biztosa, Dmitro Lubinec az ENSZ-hez és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságához fordul az orosz irányítás alatt álló donyecki fegyveresek által elfogott ukrán katonákkal szemben lefolytatott bírósági perek miatt – közölte Telegram-csatornáján csütörtökön az ombudsman.

Lubinec szerint 

a Donyecki Népköztársaság (DNR) 33 ukrán katonát ítélt 27-29 éves börtönbüntetésre, 

azzal az ürüggyel, hogy lakóépületeket ágyúztak. Az ombudsman szerint a DPR legfelsőbb bírósága ugyanazon a napon hozta meg cinikus döntését, amelyen ukrán civilek haltak meg az ukrán városok lakóépületei elleni orosz rakétatámadás következtében.

Fotó: AFP

Mindez szerinte sérti az ukrán hadifoglyok tisztességes eljáráshoz való jogát és a kínzások tilalmáról szóló harmadik genfi egyezményt, ezért ez háborús bűncselekmény. Leszögezte az is, hogy a donyecki régió Ukrajna része, amely az ország nemzetközileg elismert határain belül található, ezért a területen csak az ukrán bíróságoknak van joghatóságuk.

Lubinec arról is beszámol, hogy Ukrajna ombudsmanjaként hivatalos leveleket küld az ENSZ-nek és a Vöröskeresztnek, amelyben kéri tőlük a nemzetközi humanitárius jog megsértésének dokumentálását. 

Felszólította a nemzetközi közösséget: fokozza az agresszor Oroszországra nehezedő nyomást, hogy hagyjon fel az ukrán katonák jogellenes elítélésével.

A Telegramon az ukrán légierő ugyancsak csütörtökön pedig azt közölte, hogy a légvédelem az oroszok által csütörtökre virradó éjjel Ukrajna ellen indított 17 Sahid drónból 11-et semmisített meg. A légierő nem erősítette meg, hogy a drónok mellett rakétákkal is lőtte volna Oroszország Ukrajnát.

A délkelet-ukrajnai szektorban (Tavria) szolgálatot teljesítő ukrán csapatok parancsnoka, Olekszandr Tarnavszkij azt írta a Telegramon, hogy lelőttek egy orosz K-52-es (Aligátor) harci helikoptert a Donyeck megyei Avgyijivka környékén.

Az ukrán szárazföldi erők a Telegramon közölték, hogy parancsnokuk, Olekszandr Szirszkij ismét látogatást tett a donyecki régióban lévő Bahmut térségét védő ukrán katonai alakulatoknál.

Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 392 ezret. Az ukrán erők szerdán megsemmisítettek egyebek mellett egy orosz helikoptert, 11 harckocsit, 24 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, valamint 14 drónt.

 

hadifoglyok Ukrajna donyecki háború
Kapcsolódó cikkek