Nemzetközi gazdaság

Az emberi jogokról tárgyaltak az oroszok és az ukránok Ankarában

A háborúban álló felek ombudsmanjai Törökországban ültek asztalhoz. Az orosz és az ukrán fél fogolycseréről is megállapodott.

Az ombudsmanok nemzetközi konferenciája keretében Törökország fővárosában, Ankarában sor került Ukrajna és Oroszország emberi jogi biztosainak második kétoldalú találkozójára – számolt be a Kárpáti Igaz Szó, a kárpátaljai hírportál.

orosz ukrán ombudsman
Az emberi jogokról tárgyaltak az oroszok és az ukránok Ankarában.
Fotó: Adem Altan

Dmitro Lubinec ukrán ombudsman a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a török fővárosban Tetyana Moszkalkova orosz ombudsmannal egyeztetett, ennek keretében a két ország állampolgárainak járó emberi jogi segítségnyújtással kapcsolatos humanitárius kérdéseket tárgyaltak.

A negyven percig tartó megbeszélés során a tárgyaló felek újabb 40 hadifogoly cseréjéről is meg állapodtak, ám ennek pontos részleteit egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Ukrajna Oroszországgal folyamatosan tárgyal az ott fogva tartottak kiszabadítása ügyében. A 2023-as év első hetében 50 ukrán katona térhetett haza.

Folytatódik az öldöklés, az ukránok nem adják fel Szoledar várost

A kelet-ukrajnai Szoledar bányaváros szinte a földdel vált egyenlővé, de a harcok továbbra is tartanak a területen. Kedden a Wagner-csoport közölte, hogy zsoldosai átvették az irányítást a városban, de szerdán az ukrán és az orosz sereg is közöte, hogy a harcok nem értek véget. Szoledarban még tartózkodik egy maréknyi ukrán katona, akik ellenállnak az orosz rohamnak. Moszkva légidesszantegységek bevetésével kezdte el elvágni Szoledart az erősítéstől. A harcokban egy híres ukrán színész is megsebesült.

 

Oroszország Ukrajna Ankara ombudsman
Kapcsolódó cikkek