Közélet

Az ukrán hírszerzés megkérdőjelezi, voltak-e hadifoglyok a lelőtt orosz gépen

A szerdán lelőtt Il-76-os repülőn a Kreml tájékoztatása szerint ukrán hadifoglyok utaztak. Az ENSZ szerint egyik ország álláspontját sem tudták még ellenőrizni a tragikus sorsú orosz gép kapcsán.

Oroszország nem szolgáltatott bizonyítékot az ENSZ Biztonsági Tanácsának arra vonatkozóan, hogy valóban voltak-e ukrán hadifoglyok azon az Il-76-os katonai szállító repülőgépen, amely szerdán zuhant le az oroszországi Belgorodnál, és elutasítja azt a követelést, hogy nemzetközi bizottságot állítsanak fel a történtek kivizsgálására – jelentette ki Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője egy pénteki tévéműsorban.

This grab taken from a handout footage released by the Russian Investigative Committee on January 25, 2024 shows what investigators say is the Russian IL-76 military transport plane crash site in the Belgorod region. Russia on January 25, 2024 opened a "terrorism" investigation over a military plane crash near the border with Ukraine after it accused Kyiv of downing the aircraft, which it said had 65 captured Ukrainian soldiers onboard. (Photo by Handout / RUSSIAN INVESTIGATIVE COMMITTEE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Russian Investigative Committee" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
orosz-ukrán háború lelőtt gép
A lelőtt orosz gép roncsai. Fotó: AFP

Juszov rámutatott arra, hogy a BT-ülésen a világszervezet főtitkár-helyettese leszögezte, az ENSZ nem tudja megállapítani az ukrán hadifoglyok jelenlétét a gép fedélzetén. Rosemary DiCarlo azt állítja, hogy az ENSZ nem tudja ellenőrizni sem az ukrán, sem az orosz féltől származó jelentéseket az Il-76-os rakományáról, ahogyan a repülőgép lezuhanásának körülményeit sem tudja megállapítani.

„Egyik állam sem szolgáltatott egyértelmű bizonyítékokat, amelyek megerősítenék az eseményekről szóló verziójukat. Azt kijelenthetjük, hogy egy katonai repülőgépről beszélünk, amely nemegyszer vett részt orosz fegyverek és katonák szállításában. Oroszország pedig nem tájékoztatta Ukrajnát arról, hogy ez a gép ukrán hadifoglyokat szállít. Ami a gép lezuhanásának konkrét okait illeti, természetesen logikus és indokolt egy nyílt nemzetközi bizottság létrehozásának az igénye, hogy a testület megtudja, pontosan mi okozta a gép lezuhanását, tanulmányozza a gép maradványait, a feketedobozokat, és alaposan megvizsgálja a lezuhanás helyét. Jelenleg azt halljuk, hogy Oroszország elutasítja egy ilyen megbízás lehetőségét” – fejtette ki a szóvivő.

Dmitro Lubinec ukrán emberi jogi biztos az ukrán Szabadság Rádiónak nyilatkozva kijelentette, Oroszországnak értesítenie kellett a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságát (ICRC) arról, hogy hadifoglyokat Il-76-os repülőgépekkel szállít. Hozzátette, hogy a hatályos nemzetközi jog szerint hadifoglyok szállításakor, valamint fogva tartási helyük megváltoztatásakor kötelesek ezt közölni a Vöröskereszttel, ezért hivatalos választ kért az ICRC-től, kaptak-e értesítést Oroszországtól arról, hogy ilyen vagy olyan módon ukrán hadifoglyokat fognak szállítani ezen a napon.

Kilencvenkilenc százalékig meg vagyok győződve arról, hogy nem tájékoztattak senkit, mert soha nem teszik ezt meg, ahogy a genfi egyezmény más normáit is rendre megsértik

– jelentette ki az ombudsman. Nehezményezte továbbá azt is, hogy az ukrán fél még mindig nem kapta meg azon foglyok hivatalos listáját, akik állítólag a repülőgépen haltak meg.

Lubinec szerint az agresszor ország egyetlen hivatalos szerve sem adott ki semmilyen információt, és egyetlen nevet sem közölt. Hozzáfűzte, hogy a napvilágra került állítólagos névlistákat szerinte szándékosan terjesztették el az orosz propagandisták információs csatornáin keresztül.

Megállapítottuk, hogy az Oroszországi Föderáció által terjesztett összes anyag sok következetlenséget és pontatlanságot tartalmaz

– emelte ki az emberi jogi biztos.

Orosz támadástól rettegnek a hollandok

A németalföldiek 62 százaléka attól fél, hogy a és Oroszország fegyveres konfliktusba keveredik. A társadalom már készül: ivóvíz, zseblámpa és rádió mindenkinél kell legyen az admirális szerint.

 

hadifogoly Il-76 orosz-ukrán háború repülőgép Oroszország
Kapcsolódó cikkek