Megakadályozta szerdán a parlamenti őrség és a rendőrség, hogy Mariusz Kaminski és Maciej Wasik, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselői belépjenek a szejm épületébe, és részt vegyenek az alsóház aznap kezdődő ülésén. A szejm elnöke, Szymon Holownia utasítására intézkedő egyenruhások útját állták Kaminskinek és Wasiknak, akik a PiS több más képviselője, köztük Jaroslaw Kaczynski pártelnök kíséretében érkeztek a szejmhez. Az épület előtt dulakodás alakult ki.

Poland's Law and Justice convicted MP's attempt to enter the Parliament
A parlamenti őrség nem engedte be a szejm épületébe a meghurcolt ellenzéki képviselőket, Mariusz Kaminskit és Maciej Wasikot.
Fotó: AFP

A TV Republika független hírtelevízió élő közvetítésében látható volt, amint Jaroslaw Kaczynski felolvassa a parlamenti őrségnek a legfelsőbb bíróság illetékes kamarájának döntését, melynek értelmében Kaminski és Wasik képviselői mandátuma érvényes.

Holownia december végén írta alá a Kaminski és Wasik képviselői mandátumától való megfosztásáról szóló határozatot, miután a bíróság kétévi szabadságvesztésre ítélte őket. 

A legfelsőbb bíróság illetékes kamarája január elején érvénytelennek minősítette a mandátumfosztást. 

Kaminskit és Wasikot január 9-én börtönbe szállították, Andrzej Duda elnök azonban január 23-án másodszor is államfői kegyelemben részesítette a két politikust, akiket aznap szabadon bocsátottak.

Kaminski és Wasik bebörtönzésük óta először próbáltak részt venni a szejm ülésén szerdán. Előtte többször hangsúlyozták: mandátumuk gyakorlása nemcsak joguk, hanem kötelességük is.

Miután az egyenruhások nem engedték be őket a szejm épületébe, távoztak a helyszínről. Később a parlament közelében szabadtéri sajtóértekezleten vettek részt Jaroslaw Kaczynskival együtt.

A lengyel PiS feljelentette a szejm elnökét Kaminskiék bebörtönzése miatt

A lengyel Jog és Igazságosság párt két képviselője feljelentette a szejm elnökét. Krzysztof Szczucki és Pawel Jablonski szerint Szymon Holownia bűncselekményt követett el, amikor Kaminski és Wasik mandátumának megszűnéséről nyilatkozott. A PiS két politikusát kedden vették őrizetbe és ítélték két év letöltendő szabadságvesztésre. Kaminskiék a börtönben éhségsztrájkba kezdtek.

A PiS elnöke aláhúzta: 

Az a tény, hogy Holownia figyelmen kívül hagyja a két képviselő mandátumát megerősítő legfelsőbb bírósági döntést, egyik eleme a jelenlegi lengyelországi államcsínynek, amelynek során a demokratikus rendszer egyszerűen diktatúrává válik.

Jogi lépéseket helyezett kilátásba Szymon Holowniával szemben.

Holownia saját sajtóértekezletén politikai huliganizmusnak nevezte a PiS képviselőinek magatartását. Elmondta: Kaminski és Wasik a volt képviselőknek járó vagy látogatói belépőjegyet igényelhetnek a szejm irodájában. Leszögezte: nem lát jogi lehetőséget arra, hogy képviselőként visszatérjenek a szejm tárgyalótermébe. Hozzátette: az országos választási bizottság még nem jelölte ki Kaminski és Wasik utódát a szejmben.

Andrzej Duda a múlt héten alkotmányos kétségeket fogalmazott meg a Kaminski és Wasik nélkül tárgyaló szejm összetételét illetően. Ezért utólagos normakontrollra küldte az idei költségvetési törvényt, és jelezte: a jövőben is alkotmánybírósághoz fordul minden olyan törvény esetében, amelynek elfogadásakor a megválasztott parlamenti képviselők nem vehetnek részt a szavazáson.