Az emberi méretű közösségek tartanak meg minket, ezek adnak erőt és támaszt, hogy sikeres nemzet lehessünk – jelentette ki Varga Mihály a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából Apor Vilmos püspök életét és munkásságát bemutató kiállításon. A miniszter felhívta a figyelmet: Nyugaton szellemi támadások rombolják a közösségeket, tőlünk keletre pedig egy valódi háború szedi az áldozatait.

VARGA MihályBudapest, 2024. január 4.
Varga Mihály pénzügyminiszter a költségvetés aktuális helyzetéről tart sajtótájékoztatót a Pénzügyminisztériumban 2024. január 4-én. A miniszter elmondta, hogy az idei év a gazdasági növekedés erősítésének az éve, a költségvetés helyzete továbbra is stabil. 
MTI/Balogh ZoltánBudapest, 2024. január 4.Varga Mihály pénzügyminiszter a költségvetés aktuális helyzetéről tart sajtótájékoztatót a Pénzügyminisztériumban 2024. január 4-én. A miniszter elmondta, hogy az idei év a gazdasági növekedés erősítésének az éve, a költségvetés helyzete továbbra is stabil. MTI/Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető emlékeztetett: 

a kommunizmus volt eddig az egyetlen rendszer, amely ideológiává emelte az ember szabványosítását, a közösségek tömeggé alakítását.

Sokféle alakot öltött az üldözés, a terrort, az elnyomást, a megfélemlítést szinte minden magyar család a bőrén érezhette. Szerinte a mai kort ismét egy közösség nélküli ideológia próbálja meg uralni. A lepelnek azonban előbb-utóbb ismét le kell majd hullnia, mert egyedül senki nem boldogulhat, és ma éppen az egyén elsőbbsége az, ami a boldogság útjában áll. 

A miniszter kiemelte: minden valódi egyéni siker mögött támogató közösségeket találunk, a kormány ezért védelmezi a családokat, támogatja az egyházakat, épít a hagyományokra és kiáll a nemzetállamok Európájáért.

Varga Mihály ismertette: az Apor Vilmos kiállítás egy olyan személynek állít emléket, aki meggyőződéséért és hitéért a saját életével fizetett. Mint mondta: az ember a történelem során hajlamos újra elkövetni ugyanazokat a hibákat, ezért fontos az emlékezés, hogy a jövő generációit védettebbé tegyük az újabb történelmi hibákkal szemben.

Varga Mihály: nyílik az olló az ázsiai gazdaságok és Európa között

Az európai parlamenti választások megadják annak a lehetőségét, hogy a változások Brüsszelben is megkezdődjenek – mutatott rá Varga Mihály, aki az európai versenyképesség romlásának okát a túlszabályozottságban látja.