Az európai versenyképesség kihívásai voltak az uniós pénzügyminiszterei tanácsa, az Ecofin informális ülésének egyik fő témája, amelyet az EU belga elnöksége egy futballstadionban szervezett – jelentkezett be a Facebookon Varga Mihály pénzügyminiszter.

VARGA MihályBudapest, 2024. január 4.
Varga Mihály pénzügyminiszter a költségvetés aktuális helyzetéről tart sajtótájékoztatót a Pénzügyminisztériumban 2024. január 4-én. A miniszter elmondta, hogy az idei év a gazdasági növekedés erősítésének az éve, a költségvetés helyzete továbbra is stabil. 
MTI/Balogh ZoltánBudapest, 2024. január 4.Varga Mihály pénzügyminiszter a költségvetés aktuális helyzetéről tart sajtótájékoztatót a Pénzügyminisztériumban 2024. január 4-én. A miniszter elmondta, hogy az idei év a gazdasági növekedés erősítésének az éve, a költségvetés helyzete továbbra is stabil. MTI/Balogh Zoltán
Az EU túlszabályozott, állítja Varga Mihály.
Fotó: Balogh Zoltán

Mint mondta, az elmúlt 20 évben egyre inkább nyílik az amerikai, az ázsiai és az európai gazdaságok versenyképessége köz közötti olló, mégpedig sajnos Európa rovására.

Ennek sok más mellett az európai túlszabályozottság az oka a miniszter szerint, mert az európai gazdaságokra rátelepedett a bürokrácia és Brüsszel. A túlszabályozottság miatt egyre inkább lemaradunk az innovációban és a tőkepiacokban, ami gazdasági lemaradást okoz.

Változásokra van szükség, erre júliusban nyílik lehetőség. Az európai parlamenti választások megadják annak a lehetőségét, hogy a változások Brüsszelben is megkezdődjenek – mutatott rá Varga Mihály.