Közélet

A világ vezetői egy emberként gyászolják Navalnijt, az oroszok szerint gyanús ez a nagy szomorkodás

Egymás után adnak ki nyilatkozatokat a nyugati világ vezetői Alekszej Navalnij haláláról. Vlagyimir Putyin egykori politikai ellenfele egy szibériai börtönben halt meg eddig tisztázatlan körülmények között. A nyugati vezetők gyászolják a 47 éves férfit, az oroszok viszont összeesküvést látnak a háttérben. Az orosz külügyi szóvivő szerint gyanús, hogy Navalnij halálhírére azonnal megjelentek a nyugati reakciók.

Felbolydult a nemzetközi közösség Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus halálhírére. Vlagyimir Putyin egykori kihívója már évek óta börtönben volt Oroszországban, tavaly év végén pedig egy szibériai büntetőtelepre szállították. A haláláról egyelőre semmi konkrétum nem derült ki, egyes hírek szerint a politikus trombózist kapott.

FRANCE - DEMONSTRATION IN SUPPORT OF NAVALNY AND ALL VICTIMS OF THE PUTIN REGIME
A világ vezetői egy emberként gyászolják Navalnijt, az oroszok szerint gyanús ez a nagy szomorkodás.
Fotó: Hans Lucas via AFP

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov közölte, hogy az orosz büntetés-végrehajtási szolgálat vizsgálja Navalnij halálának a körülményeit, de részleteket nem közölt erről. Egyelőre a hivatalos orosz közlemények arról szólnak, hogy a politikus a napi sétája közben lett rosszul, és elájult az udvaron. A börtön orvosai állítólag azonnal elkezdték ellátni, és egy mentő is a helyszínre érkezett, de a 47 éves Navalnijt nem tudták megmenteni. Peszkov arról is beszélt, hogy Vlagyimir Putyint értesítették az esetről, de az orosz elnök még nem nyilatkozott politikai ellenfelének a haláláról.

Alekszej Navalnij halála miatt megszólalt az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij is, aki szerint a fogva tartott ellenzéki politikust az orosz elnök rezsimje ölette meg – írta meg a Barron’s. Zelenszkij szerint Vlagyimir Putyint felelősségre kell vonni.

Nyilvánvaló, hogy ebben Putyin keze van, ahogy több ezer más oroszországi fogoly halálában is szerepe volt, akiket meg is kínoztak

– mondta Zelenszkij.

A NATO-főtitkár, Jens Stoltenberg azt közölte, hogy mélységesen elszomorítja, ami Navalnijjal történt – írta meg a Reuters.

Minden tényt meg kell vizsgálnunk, és Oroszországnak is fel kell fednie Navalnij halálának a körülményeit

– mondta Stoltenberg.

A német kancellár szerint Alekszej Navalnij halála az ékes példája az orosz diktatúrának. Olaf Scholz kifejtette, hogy nagyon szomorú az elhunyt politikus miatt, aki szerinte az életével fizetett a bátorságáért – olvasható a CNN-en.

Az Európai Tanács elnöke az X-en tett közzé bejegyzést, amelyben arról írt, hogy Navalnij a szabadságért és a demokráciáért adta az életét.

Meghozta a végső áldozatot. Részvétem a családjának. Navalnij a legsötétebb körülmények között harcolt a demokráciáért. A harcosok meghalnak, de a szabadságharc soha nem ér véget

– mondta Charles Michel.

Az Európai Bizottság elnöke szerint Navalnij halála azt jelenti, hogy Vlagyimir Putyin a legjobban a saját népétől fél.

Ez egy emlékeztető arról, hogy miről is szól Putyin rezsimje. Fogjunk össze, hogy megvédjük azokat, akik fel mernek állni az autokrácia ellen

– mondta Ursula von der Leyen.

Az orosz külügyi szóvivő, Maria Zaharova gyanúsnak nevezte, hogy Navalnij halálának hírére Nyugaton egyből megjelentek a nyilatkozatok – írta meg az iz.ru. Szerinte még meg sem született az igazságügyi orvos szakértői vizsgálat az orosz állami médiában csak bloggernek nevezett Navalnij haláláról, de a nyugati vezetők már mind ujjal mutogatnak Vlagyimir Putyinra.

A Nyugat már azelőtt tudni véli, hogy mi történt, hogy a szakértők bármit közöltek volna

– mondta Zaharova, aki szerint ez elég gyanús.

 

Navalnij Oroszország Vlagyimir Putyin
Kapcsolódó cikkek