Közélet

Antony Blinken: minden arab ország őszintén be akarja vonni Izraelt a régióba

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint rendkívüli alkalmat kap Izrael arra, hogy normalizálja kapcsolatait az arab országokkal.

A következő hónapokban rendkívüli alkalom nyílik Izrael számára, hogy rendezze kapcsolatait arab szomszédaival – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton a müncheni biztonságpolitikai konferencián, hangsúlyozva egyúttal egy palesztin állam létrehozásának szükségességét.

Fotó: AFP

Az amerikai külügyminiszter azt is sürgetőnek nevezte, hogy „egy olyan palesztin állam felé haladjunk, amely Izrael biztonságát is garantálja”.

Úgyszólván minden arab ország őszintén be akarja vonni Izraelt a régióba, normalizálnák kapcsolataikat vele, és biztonsági kötelezettségvállalásokat és biztosítékokat nyújtanának neki, hogy nagyobb biztonságban érezze magát

– mondta Blinken. Annalena Baerbock német külügyminiszter Münchenben szintén felvetette: ahhoz, hogy megvalósuljon a kétállami megoldás, vagyis Izrael mellett létrejöjjön egy palesztin állam, garanciát kell nyújtani arra, hogy a Hamász október 7-i, Izrael elleni terrortámadásához hasonló események soha többé ne fordulhassanak elő.

Az izraeli miniszterelnök elutasítja az önálló palesztin állam gondolatát, és szerinte a kétállami megoldás hatalmas jutalom lenne a Hamásznak. Benjámín Netanjáhú csütörtökön a közösségi médiában kijelentette, hogy Izrael „teljesen elutasítja a palesztinokkal való állandó rendezésre vonatkozó nemzetközi diktátumokat. Egy ilyen megállapodás csak a felek közötti közvetlen tárgyalások során jön létre, előfeltételek nélkül”.

 

izraeli háború Izrael arab országok Antony Blinken
Kapcsolódó cikkek