Közélet

Az amerikai megtorló bombázások óta először támadtak teherhajóra a jemeni húszik a Vörös-tengeren

Rakétákkal támadtak meg egy teherhajót a Vörös-tengeren a húszik. A jelentések szerint az egyik eltalálta a hajó oldalát.

Az Iránhoz kötődő jemeni húszik hétfőn arról számltak be, hogy célba vettek egy teherhajót a Vörös-tengeren – közölte a Reuters. A jemeni Ansar Allah mozgalom emberei rakétákkal támadták meg a Star Iris nevű hajót a Vörös-tengeren. A csoport katonai szóvivője, Jahia Szarí egy televíziós nyilatkozatában azt mondta, hogy a hajó amerikai, de a tengeri hajózás nyomkövetői szerint a Marshall-szigetek lobogója alatt közlekedő hajó görög tulajdonban van. 

Fotó: AFP

A támadásokat a Jemen elleni amerikai-brit agresszió ellenére is végrehajtják – hangsúlyozta a húszi képviselő.

A brit Ambrey tengeri biztonsági cég és az Egyesült Királyság Tengerészeti Kereskedelmi Műveleti Ügynöksége (UKMTO) korábban közölte, hogy a Marshall-szigetek lobogója alatt közlekedő, görög tulajdonú ömlesztettáru-szállító hajót két alkalommal is célba vették rakéták, miközben áthaladt a Bab al-Mandab-szoroson. A jelentések szerint a hajót eltalálták, és a jobb oldala megsérült – mondta Ambrey.


A jemeni húszi fegyveresek irányítják az ország legnépesebb régióit, és november közepe óta többször is indítottak drónokat és rakétákat a nemzetközi kereskedelmi hajózás ellen. Szerintük a támadások válaszul szolgálnak Izrael gázai katonai akcióira, és a palesztin Hamász fegyveres csoporttal való együttérzés jegyében hajtják végre.

Az amerikai hadsereg január 12-én, péntek éjszaka csapást mért egy húszi radarállomásra Jemenben. A húszik szóvivője szerint nem okozott anyagi károkat, és sérültje sem volt a támadásnak. Később, február elején az Egyesült Államok csapásokat mért iráni célpontokra Kelet-Szíriában, miután Joe Biden megfogadta, hogy felelősségre vonja mindazokat, akik részt vettek egy három amerikai katona halálát eredményező jordániai akcióban. Az amerikai légicsapások „több mint 85 célpontot” értek el Irakban és Szíriában; legalább 13-an haltak meg Szíria keleti részén.
 


 

Vörös-tengeren Yahya Sare húszik teherhajó
Kapcsolódó cikkek