Közélet

Az USA felperzselte Irakot és Szíriát a hétvégén, folytatják a megtorlást

Egy pénteken kezdődő amerikai hadműveletben 85 szíriai és iraki célpontra mértek légicsapást. Az akcióban B-1-B nehézbombázókat vetettek be, a jelentések szerint egy kivételével minden célpontot megsemmisítettek. Eközben Jemenben amerikai és brit légi egységek 30 húszi állásra mértek csapást.

További lépéseket fog tenni az Egyesült Államok a Közel-Keleten állomásozó csapatait támadó fegyveres csoportok ellen – erről a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója beszélt helyi idő szerint vasárnap.

Fotó: AFP

Jake Sullivan a CNN hírtelevíziónak adott interjúban közölte, hogy Joe Biden elnök világosan fejezte ki magát, amikor azt mondta, hogy a hét végén végrehajtott csapások a kezdetét jelentik az amerikai válaszlépéseknek. Emlékeztetett: egy héttel korábban amerikai katonák halálát okozta egy jordániai előtolt támaszpont elleni, iraki milíciák által elkövetett dróntámadás.  

A tanácsadó azt nem erősítette meg, hogy a „további lépések” légicsapásokat jelentenek-e az Irakban és Szíriában tevékenykedő, Irán által támogatott iszlamista csoportok ellen.

Az amerikai légierő pénteken hét szíriai és iraki helyszínen összesen 85 célpontot támadott, a többi között B-1-B nehézbombázókkal a válaszcsapások kezdeteként. Katonai illetékesek a hét végén azt közölték, hogy 84 esetben a célpontot sikerült megsemmisíteni, vagy kárt tenni benne. 

A hivatalos bejelentés szerint a célpontok között voltak fegyveres csoportok raktárai, föld alatti létesítmények, valamint olyan helyszínek is, amelyek közvetlenül az iráni Iszlám Forradalmi Gárda felügyelete alá tartoznak.

A tisztviselők azt állították, hogy a támadásokat gondosan megtervezték, hogy teljesen precíz műveleteket hajthassanak végre. Az amerikai támadásokat óvatosan kellett végrehajtani, hogy véletlenül se kerüljenek iráni egységek áldozatul. Az Egyesült Államok kerülni akarja a nyílt konfrontációt Iránnal – írta meg a The New York Times.

Amerikai és brit egységek szombaton Jemenben húszi állások, összesen 30 célpont ellen hajtottak végre légicsapásokat, a többi között parancsnoki állások és föld alatti fegyverraktárak, valamint egyéb támadólétesítmények ellen. Az nem világos, hogy a közös amerikai-brit katonai akció része-e az amerikai válaszcsapásoknak, vagy kifejezetten a nemzetközi hajózás védelmében tett, megelőző lépés volt-e.

Vörös-tengeri válság: Szuez helyett az Arab-sivatag köti össze Európát és Ázsiát

A szárazföldi szállítási alternatíva kevesebb időt igényel, mint Afrika megkerülése, ám a kapacitása is szűkebb. Míg a Vörös-tengeren a húszik támadásaitól kell tartani, addig egy szaúdi kamionflotta biztosítja a nemzetközi zavartalan működését.

A jemeni húszik az Ádeni-öböl és a Vörös-tenger térségében a közelmúltban számos támadást indítottak kereskedelmi hajók ellen, amivel a globális kereskedelem fontos szállítási útvonalán okoznak fennakadásokat.

A húszi erők szóvivője vasárnap a közösségi médiában azzal reagált a támadásokra, hogy az „eszkalációra eszkalációval válaszolnak”, és azt hangoztatta, hogy húszi katonai képességeket nem könnyű elpusztítani.

 

 

Egyesült Államok bombázás Irak Szíria
Kapcsolódó cikkek