Közélet

Az izraeli háború 140. napja – fegyveres tömegoszlatásba fulladtak a gázai Hamász-ellenes zavargások, az embereknek elegük van az éhezésből

A Gázai övezet északi részében tüntetések voltak a humanitárius segélyekért. A Hamász erői erre azzal válaszoltak, hogy a tömegbe lőttek.

Palesztinok százai tüntettek csütörtökön a Gázai övezet északi részén humanitárius segélyekért és a térséget irányító Hamász iszlamista szervezet ellen szemtanúk beszámolói szerint.

Demonstration Against American Israel Public Affairs Committee In New York City
A gázai menekültek támogatása érdekében több országban is tüntetnek. Fotó: NurPhoto via AFP

A spontán megmozdulás résztvevői transzparenseket tartottak fel, amelyeken a „Le a Hamásszal!” és „Enni akarunk és befejezni a háborút, gyermekeink éhen halnak” feliratok voltak olvashatók. Gyerekek üres edényeket kongattak, ezzel mutatva, az ennivaló hiányát.

Szemtanúk arról is beszámoltak, hogy a Hamász rendőrei a tüntetők irányába lőttek tömegoszlatás céljából.

Egyelőre nincsenek értesülések sebesültekről. Az izraeli hadsereg egyik szóvivője az X-en közölte, hogy a Gázai övezet lakói kifejezésre juttatják felháborodásukat a Hamásszal és a szervezet vezetőjével, Jahja Szinvárral szemben. Közzétett egy videót is a tüntetésről. Az utóbbi hetekben a palesztin térségben több megmozdulás is volt. Ezeken a résztvevők egyebek között fegyvernyugvást követeltek.

Az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) szerint egyre nagyobb a veszélye annak, hogy emberek fognak éhen halni a Gázai övezetben. Az övezet északi részén zavargások is kitörtek, amikor élelmiszer-szállítmányok érkeztek.

Emberek másztak fel a teherautókra, és helyenként fosztogattak is.

Lövések is eldördültek, egy teherautó-sofőr megsérült egy támadásban. A WFP ezt követően döntött a szállítmányok ismételt felfüggesztéséről a Gázai övezet északi részén.

Az Izrael és a Hamász közötti tűzszünet egyelőre még nincs kilátásban. Az Egyesült Államok úgy szeretné lezárni a konfliktust, hogy a Hamász ne maradhasson vezető pozícióban. John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője úgy fogalmazott, hogy nem tudták támogatni a legutóbbi határozatot, mert az veszélybe sodorta volna az érzékeny egyeztetéseket. Kirby emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok is részt vesz a tárgyalásokban, amelyek célja a túszok kiszabadítása és átmeneti tűzszünet elérése a Gázai övezetben.

 

14:45

A McDonald’s Izrael kedvére tesz: szuperkóser hamburgert kapnak a katonák

Az izraeli katonák egyik kedvenc fogása a napi menün a hamburger, a szuperkóser élelmiszert fogyasztók viszont sokszor kimaradtak ebből az élményből. Most viszont a McDonald’s is átáll a szuperkóser hamburgerek készítésére - de csak a katonák élvezhetik az újdonságot.

14:39

Izrael köti az ebet a karóhoz: a kétállami megoldás nem opció

Benjamin Netanjahu helyi tisztviselőket nevezne ki a Gázai övezet irányítására, a Palesztin Állam és a Hamász vezetését teljesen ellehetetleníteni a biztonsági kabinethez benyújtott javaslatával.

izraeli háború Izrael Hamász tüntetés gázai övezet
Kapcsolódó cikkek