Közélet

Az izraeli háború 131. napja – rábukkant Jahja Szinvar búvóhelyére az izraeli hadsereg, a Hamász-vezető továbbra is menekül

Jahja Szinvar volt a Gázai övezet irányítója, amikor október 7-én a Hamász terrorszervezet támadást indított Izrael ellen. Az izraeli hadsereg és a védelmi miniszter szerint Szinvar azóta menekül – ezt erősítette meg egy búvóhelyen talált kamerás felvétel, melyen Szivar látszik menekülő családjával.

Megtalálták a Hamász iszlamista terrorszervezet vezetőjének, Jahja Szinvarnak Hán Júniszban hátrahagyott rejtekhelyét a Gázai övezetben – közölte az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari kedd este.

Head of the political wing of the Palestinian Hamas movement in the Gaza Strip Yahya Sinwar speaks during a meeting in Gaza City on April 30, 2022. (Photo by Mahmud HAMS / AFP)
Fotó:  Mahmud Hams / AFP

Szinvar a Hamász más magasrangú vezetőivel egy föld alatti létesítményben tartózkodott, miközben felettük nagyban zajlott a háború – közölte Hagari szerdán. Volt élelmük, fürdőszobájuk és emellett széfjeikben több millió izraeli sékelt (NIS) és amerikai dollárt halmoztak fel – mondta a szóvivő. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) egy rövid videót is közzétett, amelyen jól látható a feltételezett rejtekhely. 

A felvételt a Hamász Hán Júnisz-i föld alatti alagutakba telepített biztonsági kamerái rögzítették, ahogy azt is, ahogy Szinvar egyik feleségével és gyerekével elmenekül a helyszínről.

Február elején a Hamász-tagokat és Szinvar néhány családtagját tartóztatták le terrorista tevékenységben való részvétel gyanújával – mondta Hagari. Köztük volt Szinvar apja, Rafa Szalama is. A letartóztatott személyek kihallgatása során az izraeli biztonsági szolgálatok fontos információkhoz jutottak – tette hozzá Hagari.

Az izraeli hadsereg által közzétett felvétel a menekülő Szinvarról.
Fotó: AFP

Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter egy nemrég tett nyilatkozatában kijelentette, hogy a Hamász vezetői „szökésben vannak”, beleértve a gázai főparancsnokot, Jahja Szinvart. A védelmi miniszter állítása szerint „Szinvar búvóhelyről búvóhelyre jár, nem tud kommunikálni a környezetével, és az elmúlt napokban a hadsereg csapatai jelentős információkra bukkantak azokon a helyeken, ahol nemrégiben megfordult”. Szinvar 2017 óta volt a Gázai övezet irányítója.

 

17:43

Spanyolország és Írország szerint Izrael emberi jogokat sért

A spanyol miniszterelnök, Pedro Sánchez  és az ír kormányfő, Leo Varadkar az EU-Izrael társulási megállapodás sürgős felülvizsgálatát szorgalmazta, mert szerintük Izrael megsértheti a  2000-ben rögzítette megegyezésben foglalt emberi jogi kötelezettségeket. A két politikus levélben szólította fel felülvizsgálat Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét – írja a Politico. 

Az EU-Izrael társulási megállapodás, amely az EU és Izrael közötti kereskedelmi kapcsolatokat szabályozza, a megállapodás 2. cikke kimondja, hogy a felek közötti kapcsolatok „az emberi jogok és a demokratikus elvek tiszteletben tartásán alapulnak”.

17:42

Német külügyminiszter: a Gázai övezet az összeomlás szélén áll, tűzszünetre van szükség

A Gázai övezet az összeomlás szélén áll, ezért mielőbbi tűzszünetre van szükség Annalena Baerbock német külügyminiszter szerint, aki az övezetben található Rafah elleni szárazföldi műveletek leállítására is felszólította Izraelt. A politikus berlini beszédében kiemelte, ezzel részben megelőzhető lenne, hogy a Hamász szélsőséges palesztin szervezet tavaly októberi izraeli terrortámadása óta – az izraeli megtorló hadműveletek miatt – Rafahba menekült mintegy 1,3 millió palesztin civil helyzete tovább romoljon.

Baerbock kedden Rijád al-Maliki palesztin külügyminisztert fogadta Berlinben, és találkozójuk után kijelentette, hogy a Gázai övezetben több humanitárius segélyre és tűzszünetre van szükség, továbbá felszólította Izraelt, hogy tegyen eleget nemzetközi humanitárius jogi kötelezettségeinek, és a rafahi katonai műveletek előtt nyisson biztonságos folyósokat a civil lakosság védelme érdekében. 

 

13:04

Rossz hír Kairóból: nem sikerült megállapodni a gázai tűzszünetről

Sajtóinformációk szerint a kairói tárgyalófeleknek nem sikerült megegyezniük a gázai háború lezárásáról és további túszok cseréjéről, de az Egyesült Államok, Izrael, Katar és Egyiptom magas rangú képviselői megállapodtak a tárgyalások folytatásáról – közölte egy meg nem nevezett egyiptomi tisztviselő.

Egy lehetséges megállapodás részeként a még mindig a Gázai övezetben fogva tartott túszokat több szakaszban cserélnék ki Izraelben fogva tartott palesztinokra.

izraeli háború Yahya Sinwar Izrael Hamász
Kapcsolódó cikkek