Közélet

Az izraeli háború 138. napja – az USA elutasítja a tűzszünetet Gázában

Az Egyesült Államok úgy szeretné lezárni az Izrael és Hamász közötti konfliktust, hogy a Hamász ne maradhasson vezető pozícióban. Friss hírek az izraeli háborúról.

Az Egyesült Államok szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé kedden került határozati javaslat elfogadása kockáztatta volna a túszok kiszabadításáról és tűzszünetről zajló tárgyalásokat – mondta a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője újságíróknak. 

This picture taken from Rafah shows smoke billowing over Khan Yunis in the distance following Israeli bombardment on the southern Gaza Strip on February 14, 2024, amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian Hamas militant group. (Photo by SAID KHATIB / AFP)
Fotó: AFP

John Kirby arra reagált, hogy az Egyesült Államok kedden vétót emelt a Biztonsági Tanács elé került, Algéria által kezdeményezett, az ENSZ arab tagállamainak támogatását élvező határozati javaslattal szemben. A dokumentum egyebek mellett azonnali tűzszünetről szólt, elutasította a palesztinok erőszakos kitelepítését, valamint elítélte a terrorizmus minden formáját. A Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője úgy fogalmazott, hogy nem tudtuk támogatni a határozatot, mert az veszélybe sodorta volna az érzékeny egyeztetéseket. 

Kirby emlékeztetett arra, hogy 

az Egyesült Államok is részt vesz a tárgyalásokban, amelyek célja a túszok kiszabadítása és átmeneti tűzszünet elérése a Gázai övezetben. 

A Fehér Ház illetékese a szintén tűzszünetről szóló javaslat elutasítása mellett azzal is érvelt, hogy az amerikai adminisztráció különmegbízottja jelenleg is Egyiptomban és Izraelben van, hogy eredményt érjen el. John Kirby ugyanakkor megismételte: az Egyesült Államok úgy szeretné lezárni az Izrael és Hamász közötti konfliktust, hogy a Hamász ne maradhasson vezető pozícióban, illetve a palesztin szervezetet nyomás alatt tartsa a túszok elengedése érdekében.  

Megdöbbentő a Gáza alatt húzódó alagútrendszer, még az izraeli hadsereget is meglepte

Az izraeli hadsereg folytatja a Gáza alatti alagutak feltárását, és napról napra újabb folyosókkal bővül a Hamász föld alatti erődje. A becslések szerint akár évekbe is telhet, mire teljesen felszámolják az alagúthálózatot.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora megerősítette, hogy az Egyesült Államok nem támogat katonai offenzívát Rafah városában anélkül, hogy hiteles és végrehajtható tervet látna Izrael részéről. Megjegyezte, hogy az Egyesült Államok ilyen tervet egyelőre nem látott, bár ez nem jelenti azt, hogy ne létezne. Elismerte ugyanakkor, hogy a Hamász egyes vezetői és bizonyos egységei Rafahban civilek között rejtőznek a korábbi izraeli offenzíva elől menekülve, az ellenük való fellépéshez pedig Izraelnek joga van. Korábban a Világgazdaság megírta, hogy Izrael a jövő hónapban megindítja a régóta tervezett nagyszabású offenzíváját Rafah ellen, ha a Hamász nem engedi szabadon a Gázában fogva tartott túszokat a ramadán kezdetéig, azaz március 10-ig – jelentette be Benny Gantz, az izraeli háborús kabinet tagja. 


 

15:17

Könnyítéseket kapnak azok a diákok, akik tartalékos katonák Izraelben

Könnyítéseket jelentettek be szerdán a felsőoktatásban azoknak a hallgatóknak Izraelben, akik tartalékos katonák. A Tel-avivi Egyetem közölte, hogy a következő tanévre felvételi vizsga nélkül, az egyes szakokon megfelelő érettségi bizonyítványi osztályzatok birtokában felveszik a szeptemberben induló tanévre azokat a fiatalokat, akik 2023-ban legkevesebb hatvan, illetve 2024-ben legalább 28 napot szolgáltak tartalékosként a hadseregben. 

 Indoklásuk szerint 

az október 7-én, a Hamász palesztin terrorszervezet támadása nyomán kitört háború miatt a tartalékosszolgálatra behívott fiataloknak nincs módjuk felkészülni a felsőoktatási felvételt lehetővé tevő pszichometria vizsgára. 

Általában az ezen az általános intelligenciát és gondolkodási képességeket mérő vizsgán elért pontszámtól teszik függővé az egyes szakok követelményei alapján a beiratkozást. A következő tanévben minden szakon mintegy 10 százalékos kvótát különítenek el a fiatal tartalékos katonáknak, de az orvosi karon továbbra is kötelező marad a felvételi vizsga is.

13:51

Damaszkuszt bombázta Izrael

Rakéták csapódtak be Damaszkusz Kafr Szúsza nevű, biztonsági őrizettel megerősített negyedébe szerdán, két ember meghalt – közölte a szíriai állami média, mely Izraelt vádolta a légicsapásokért.

A brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint merénylet történt, ám a szervezet vezetője, Rámi Abder-Rahmán nem beszélt arról, hogy ki lehetett a célpont.

A csapás által sújtott negyedben található – lakóházak, iskolák és egy iráni kulturális központ szomszédságában – a biztonsági szolgálatok erős őrizettel ellátott épületegyüttese is. Kafr Szúszát már 2023 februárjában is érte légitámadás, melyben iráni katonai szakértők haltak meg. Most a nap folyamán az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség azt közölte, 

nincsenek iráni állampolgárok a halottak között, míg az izraeli hadsereg nem kommentálta a történteket.

Az utóbbi években Izrael számos légicsapást mért szíriai célpontokra, a hadsereg, valamint a damaszkuszi kormánnyal szövetséges erők, köztük a Hezbollah libanoni síita szervezet infrastruktúrája ellen. 

10:57

Nőket, lányokat és férfiakat is megerőszakoltak a Hamász terroristái

A szexuális bántalmazás áldozatait segítő központok szövetsége hivatalos jelentést adott ki a Hamász október 7-i terrortámadásáról. 

Számos szexuális bűncselekményt csoportosan hajtottak végre házastársak, családtagok vagy barátok szeme előtt, hogy még nagyobb fájdalmat okozzanak, tehetetlenség érzését és rémületet keltsenek

 – áll a jelentésben. 

A szisztematikusan elkövetett erőszak áldozatai között voltak nők, lányok és férfiak is a támadás minden helyszínén. A legtöbb esetben az áldozatot megölték

 – összegezték a szemtanúk beszámolói és az összegyűjtött bizonyítékok alapján.

09:23

Most a görög kereskedelemnek tettek keresztbe a húszi lázadók

A jemeni húszi lázadók felelősek a görög zászló alatt közlekedő, amerikai tulajdonú teherszállító hajó ellen a hét elején elkövetett támadásért az amerikai hadsereg Középső Parancsnoksága (CENTCOM) szerdai bejelentése szerint.

Az Egyesült Államok Közel-Keletért, Közép-Ázsiáért és Dél-Ázsia egy részéért felelős parancsnoksága szerint az Argentínából Ádenbe gabonát szállító Sea Champion felé két ballisztikus rakétát lőttek ki, az egyik a hajó közelében robbant fel és kisebb károkat okozott. Mindeközben az amerikai hadsereg bejelentette, hogy a térségben állomásozó erői és szövetségesei kevesebb mint öt óra alatt 10, a lázadók által kilőtt drónt semmisített meg az Ádeni-öböl közlében.

A közleményben nem térnek ki részletekre, így nem tudni, a megsemmisített drónokba beleszámolták-e a francia haditengerészet által lelőtt két húszi drónt is. A francia védelmi tárca kedden jelentette be a két drón megsemmisítését, a műveletet biztonsági okokkal és a hajózási szabadság fenntartásával indokolva.

izraeli háború Egyesült Államok Hamász
Kapcsolódó cikkek