Közélet

Az orosz-ukrán háború 733. napja – orosz drón- és rakétazápor zúdult az ukránokra, nem unatkozott a légvédelem

Több mint egy tucat orosz drónt észleltek az ukránok, a támadások többségét sikeresen kivédték. Más területeken rakétákkal támadt az orosz hadsereg. Friss hírek az orosz–ukrán háborúról.

Az ukrán légvédelem több mint egy tucat orosz támadó robotrepülőt, valamint három Kh-59 irányított rakétát észlelt vasárnapról hétfőre virradó éjszaka. A légierő szerint a drónokat és rakétákat Harkiv és Dnyipropetrovszk megyék felett észlelték, majd lőtték le. 

Ukraine war - Odessa
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A The Kyiv Independent beszámolója szerint az ukrán katonai jelentés szerint 

összesen 14 Shahed típusú robotrepülőt észleltek, melyből 9 egységet sikeresen megsemmisítettek.

Továbbá az orosz erők egy Iskander-M ballisztikus rakétát, valamint egy Kh-31 lokátorromboló rakétát indítottak különböző ukrán célpontok ellen. A Harkiv megyei Pisocsin városát két S–300-as légvédelmi rakétával célozták meg az orosz csapatok, melyeket Belgorod megyéből lőttek ki.

Az oroszok elfoglalták Lasztocskinét Avgyijivka közelében, és a videófelvételek szerint nagy erőkkel bevonultak Robitine faluba is, a nyári ukrán ellentámadás során visszafoglalt egyetlen településre. A beszámolók szerint az ukrán egységeknek ki kellett vonulniuk a településről, hogy elkerüljék a logisztikai útvonalak elzárását és megmentsék a személyzetet. 

Ukrajna a tavalyi év során megháromszorozta fegyvergyártását, és jelenleg 500 vállalat dolgozik az ország védelmi szektorában. A miniszter azt is elmondta, hogy ez a szám 100 állami és 400 magánvállalatot foglal magában, majd hozzátette, hogy Ukrajna az idén a lőszergyártás jelentős mértékű növelését is tervezi.

 

18:01

Hadijelentés: kilőtték az első amerikai Abrams tankot az oroszok

16:34

Az EU további egy évvel meghosszabbította a Fehéroroszországgal szembeni szankciókat

Az Európai Unió további egy évvel, 2025. február 28-ig meghosszabbította a fehéroroszországi belső elnyomáshoz és a minszki vezetés által Oroszországnak az Ukrajna elleni háborúhoz nyújtott támogatásához kapcsolódó korlátozó intézkedések hatályát – tájékoztatott az Európai Unió Tanácsa hétfőn.

16:13

Durva fenyegetés éri Ukrajnában a magyarokat

Fenyegető üzeneteket kezdtek kapni a Kárpátalján élő magyar származású ukrán állampolgárok – közölte a TSN tévécsatorna február 26-án. „Kárpátalján magyar származású ukránoknak üzeneteket küldtek, hogy távozzanak Ukrajnából” – áll a TSN Telegram-csatornán megjelent üzenetben.

15:46

Lengyelország és Kanada is Ukrajnának adná a befagyasztott orosz vagyonokat

Lengyelország és Kanada szorgalmazza, hogy a mintegy 300 milliárd dollár értékű befagyasztott orosz vagyont Ukrajna újjáépítésére és az Oroszországgal szemben vívott háborújára fordítsák.

09:51

Dél-Koreába menekülnek a háború elől az oroszok

Rengeteg orosz állampolgár hagyja el a hazáját, főként a katonai szolgálat elől menekülve. Dél-Koreában 2023-ban ötszörösére nőtt a menedékkérő oroszok száma az egy évvel korábbi szinthez képest. A dél-koreai bevándorláspolitika rendkívül szigorú, az elmúlt 3 évtizedben 103 ezerből alig több mint 4 ezer embernek adtak menekült státuszt.

09:32

Több mint tízezren érkeztek vasárnap Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 4573-an léptek be Magyarországra vasárnap, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5494-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte hétfőn reggel az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn.

A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 37 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást,

amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

oroszország ukrajna rakétatámadás orosz-ukrán háború dróntámadás
Kapcsolódó cikkek