Közélet

Hatalmas biznisz lett Ukrajnában a háború

A tavalyi év során megháromszorozta fegyvergyártását Ukrajna, és jelenleg ötszáz vállalat dolgozik az ország védelmi szektorában. Az ukrán belügyminiszter szerint egyetlen fegyver sem lépte át országuk határát az Európai Unió irányába a háború két évvel ezelőtti kezdete óta, miközben a nekik ígért nyugati fegyverek fele késve érkezik hozzájuk.

Ukrajna a tavalyi év során megháromszorozta fegyvergyártását, és jelenleg 500 vállalat dolgozik az ország védelmi szektorában – közölte Olekszandr Kamisin, Ukrajna stratégiai iparágainak minisztere egy vasárnapi televíziós közvetítés során.

Ukrainian servicemen prepare their weapons during a military training exercise near the front line in the Donetsk region, on February 23, 2024, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Anatolii STEPANOV / AFP)
Az ukránok szerint a nekik ígért nyugati fegyverek fele késve érkezik az országba.
Fotó: AFP

A miniszter azt is elmondta, hogy ez a szám 100 állami és 400 magánvállalatot foglal magában, majd hozzátette, hogy Ukrajna az idén „a lőszergyártás jelentős mértékű növelését” is tervezi.

Felszólalt a rendezvényen Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter is, aki szerint 

egyetlen fegyver sem lépte át országuk határát az irányába a háború két évvel ezelőtti kezdete óta.

Eközben Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter a tévében közvetített konferencián arról beszélt, hogy az ígért nyugati fegyverek fele késve érkezik az országba.

Ukrajna arra számít, hogy idén 11,8 milliárd dollár (42,4 ezermilliárd forint) összegű gazdasági támogatást kap az Egyesült Államoktól – közölte Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a vasárnapi közvetítés során. Az ország ezen kívül az Európai Unió által jóváhagyott 18 milliárd eurós (70 ezermilliárd forint) támogatási összeggel is számol. Kijevnek 2024-ben 37 milliárd dolláros költségvetési hiánnyal kell szembenéznie.

Az ország digitális fejlesztési minisztere, Mihajlo Fedorov szerint a harctéren az orosz erők ellen használt drónok 90 százalékát Ukrajnában gyártották.

Új iparág született Magyarországon: ezermilliárdos üzlet a fegyvergyártás – térképen, hol vannak a hadiüzemek

Hamarosan mérföldkőhöz ér a feltámasztott magyar védelmi ipar, és néhány éven belül szemmel látható részesedésse lesz majd a hazai GDP-ből. Ennek több szempontból is óriási jelentősége van.

Eurómilliókat gyűjtöttek a litvánok az ukránoknak

Mindeközben Litvániában bejelentették: 

állampolgárok, vállalatok és szervezetek mintegy 8,3 millió eurót (körülbelül 3,2 milliárd forint) gyűjtöttek össze egy négyhetes adománygyűjtő kampány során, hogy védőfelszereléseket vásároljanak ukrán katonáknak.

A pénzből 1115 olyan személyes védelmi készletet vásárolnak, amelyben

  • éjjellátó berendezés, 
  • lézerirányzék és 
  • drónellenes védekező rendszer is található. 

A gyűjtést a litván közrádió és helyi hírességek kezdeményezték.

 

ukrajna háború fegyvergyártás
Kapcsolódó cikkek