Az ausztráliai Victoria állam nyugati részén több mint kétezer embert szólítottak fel csütörtökön, hogy meneküljenek el a bozóttűz elől.

Lightning strikes caused various fires in Australia
Fotó: AFP

Az állami katasztrófavédelmi szolgálat a mintegy kétezer embernek otthont Raglan és Beaufort lakóit, valamint a környező területeken élőket figyelmeztette a veszélyre, és hogy amíg még biztonságos, hagyják el a várost, induljanak kelet felé a Melbourne-től 95 kilométerre nyugatra fekvő Ballaratba.

Ballarattól északnyugatra mintegy 50 négyzetkilométernyi területen pusztítanak a lángok. Nyugatabbra egy hasonló méretű területen tombol a tűz.

Jason Hefferman, a vidéki tűzvédelmi hatóság vezetője az ABC News televíziónak azt mondta: arra számítanak, hogy a következő egy-két órában a tűz kiterjedése gyorsan nőni fog, a környéken élőknek pedig most kell életbe léptetniük az ilyen esetekre kidolgozott túlélési tervüket.

Halálos áldozattal járó szélviharok pusztítanak Ausztráliában

Az ausztrál katasztrófavédelem szerint akár 157 kilométer per óra erősségű szelek is előfordulhatnak, a viharokat kísérő villámlások pedig több helyen is tüzet okoztak.

Az állam nagy területein tűzriadó van érvényben, és a helyi meteorológiai intézet csütörtökön a forró, száraz szél és a lehetséges zivatarok miatt több körzetre is rendkívüli figyelmeztetést adott ki.

A hőmérséklet délután, hely idő szerint 15 órakor 40 Celsius-fok felett volt az állam északnyugati részén.