Közélet

Drón- és rakétatámadásokra keltek az ukránok, több civil is életét vesztette

Az ukrán légvédelem majdnem egy tucat drónt semmisített meg az éjszaka folyamán, viszont az orosz támadásoknak több civil áldozata is van.

Az orosz erők 17 különálló támadást indítottak szerdáról csütörtökre virradó éjszaka, melyek főleg légi csapások voltak. A támadások főleg Mikolajiv, Odessza, Vinnicja és Dnyipro régióit érintette. A légi csapások visszaverésében az ukrán légierő mobil tűzoltócsoportjai is részt vettek.

Military mobility of Ukrainian soldiers continues in Donetsk Oblast
Az ukrán légvédelem majdnem egy tucat orosz drónt semmisített meg az éjszaka folyamán.
Fotó: Anadolu via AFP

Az orosz légi támadásokat végrehajtó robotrepülőket a Krím-félszigeten lévő Chauda-fokról indították. A The Kyiv Independent beszámolója szerint

Ukrajna 11 Shahed típusú támadódrónt lőtt le az éjszaka folyamán.

A hajnali órákban Oroszország további nagyszabású rakéta- és dróntámadásokat hajtott végre különböző ukrán területeken, melyekben 5 ember meghalt és 50 megsebesült. 

A csütörtök délelőtti ukrán közlés szerint Oroszország újabb támadásokat hajtottak végre Donyeck és Harkov tartományokban, melyekben további 1 ember vesztette életét és 15-en pedig megsebesültek. Donyeck megye kormányzója, Vadim Filaskin arról számolt be, hogy a csapások miatt több helyen is sérült a polgári infrastruktúra, valamint folyamatosan nő a sérült civilek száma. 

Filaskin nyilatkozata szerint 

az elmúlt nap folyamán 81 embert, köztük 12 gyereket evakuáltak a frontvidékről.

Oroszország szerda hajnalban rég nem látott intenzitással kezdte támadni Ukrajnát. Az orosz hadsereg cirkálórakétákkal lőtt több várost is, a legnagyobb bombázás Kijevet érte. „Robbanások rázzák meg a várost. A légvédelem működik. Mindenki maradjon az óvóhelyeken” – mondta Vitalij Klicsko polgármester. A légierő jelentése szerint az orosz rakéták továbbra is Kijev irányába mozognak. Ugyanakkor a Hmelnickij és a Lviv régiókban is nagy erőkkel bombáznak az oroszok.

 

oroszország ukrajna háború dróntámadás
Kapcsolódó cikkek