Közélet

El se engedte a túsztárgyaló küldöttséget Kairóba Netanjahu

Az izraeli miniszterelnök szerint a Hamásznak változtatnia kell álláspontján. A túszok családtagjai szerint a kormány feláldozza szeretteiket.

Nem engedte el hazája küldöttségét a kairói tárgyalásokra Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, akik a Gázai övezetbe túsznak elhurcolt emberek szabadon engedésének feltételeiről tárgyaltak volna közvetítők útján a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezettel.

Rishi Sunak Welcomes The Prime Minister Of Israel To Downing Street
Fotó: Getty Images

Izrael nem enged a Hamász tévhiten alapuló követeléseinek. A szervezetnek enyhítenie kell feltételein

– írja közleményében a miniszterelnöki hivatal. A tájékoztatás azután jelent meg, hogy a helyi média jelentette: Netanjahu nem hagyta jóvá az izraeli delegáció visszaküldését Kairóba, a még a Hamász fogságában lévő 134 élő vagy holt túsz elengedéséről szóló tárgyalások következő fordulójára.

A miniszterelnöki hivatal szerint a Hamász nem tett semmilyen új javaslatot az előző, keddi egyeztetésen. Hozzátették, hogy 

csak a Hamász álláspontjának megváltozása teheti lehetővé a tárgyalások folytatását.

Az izraeli túszok családtagjai dühödten reagáltak a bejelentésre, mely szerintük halálos ítélettel egyenlő. Véleményük szerint a kormány egyes tagjai úgy döntöttek, hogy feláldozzák az elraboltakat, de ezt nem ismerik be.

Jelentős előrelépés nélkül ért véget kedden a túszok szabadon bocsátásáról folytatott tárgyalások első szakasza. Egy jelen lévő amerikai tisztségviselő beszámolója szerint a tárgyalás nem lehetetlenült el, de nem volt áttörés. A közvetítésben szintén részt vevő egyiptomi tisztségviselők pedig úgy vélekedtek, hogy az egyeztetés folytatódik a következő napokban.

 

izraeli háború túsz Hamász Benjámin Netanjahu
Kapcsolódó cikkek