Közélet

Túszokat mentett az izraeli hadsereg Rafahban

Az izraeli hadsereg két túszt szabadított ki a Hamász fogságából Rafah városban. A két idős korú személyt az október 7-i támadás óta tartotta fogva a terrorszervezet.

Az izraeli hadsereg (IDF) kiszabadított két izraeli-argentin túszt, akiket a Hamász tartott fogva Rafahban. A mentőakció közben 74 palesztin halt meg a dél-gázai városban, ahol körülbelül egymillió civil keresett menedéket a hónapok óta tartó bombázások elől. 

Fotó: AFP

Az izraeli hadsereg, a Sin Bét biztonsági szolgálat és egy különleges rendőri egység közösen szabadította ki a 60 éves Fernando Simon Marmant és a 70 éves Louis Hare-t – közölte az IDF. A Reuters értesülési szerint ők azon 250 ember közé tartoztak, akiket a Hamász fegyvereseinek október 7-én fogtak el.

Az IDF szerint október 7. óta 31 túsz halt meg a Hamász fogságában.

Legkevesebb 50, más források szerint csaknem 100 halálos áldozata van a Gázai övezet déli részén lévő Rafah ellen hétfőre virradóra intézett izraeli légitámadásnak. A gázai egészségügyi minisztérium szóvivője a sajtónak azt mondta, egyelőre 48 halottról tudni, a WAFA palesztin hírügynökség azonban mintegy száz halottról – köztük sok nőről és gyerekről – adott hírt.

Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa hétfőn óva intette Izraelt a nemzetközi humanitárius jog megsértésétől a Gázai övezet déli csücskén található Rafah ellen tervezett katonai támadással, ahol több mint egymillió ember keresett menedéket a harcok elől. Rámutatott, hogy egy ilyen katonai akció az immár egyébként is gyér humanitárius segélyezés végét jelenthetné, amire pedig a térség 2,2 millió lakójának égető szüksége van.

 

izraeli háború Rafah túszmentés Izrael
Kapcsolódó cikkek