Közélet

ENSZ: súlyos mentális sérüléseket szenvednek a gázai gyerekek

Szorongás, pánikbetegség, étvágytalanság és álmatlanság kínozza a gyerekeket Gázában. A háború miatt több mint 17 ezer gyerek szakadt el a családjától, a legtöbben rendkívül rossz mentális állapotban vannak. Az ENSZ Gyermekalapja azonnali segítségre szólította fel a nemzetközi közösséget.

Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) becslései szerint a palesztinok lakta Gázai övezetben az Izrael és a Hamász palesztin szélsőséges szervezet között négy hónapja zajló fegyveres konfliktus során több mint 17 ezer gyereket választottak el a családjától, és többségük mentális egészségügyi támogatásra szorul.

Rafah Displaced Palestinians Struggle in Harsh Conditions Amidst War Fallout and Siege ImpactsRafah-Displaced-Palestinians-Struggle-in-Harsh-Conditions-Amidst01/27/2024 Gaza, Palestine. Children are holding their hands in the enterance of their shelters at refugee camp. Rafah Displaced Palestinians are suffering from the difficulties of life in displacement camps as a result of the low weather and rainfall, and they face challenges due to the lack of capabilities and materials due to the siege as a result. From the war that has been going on for four months between Israel and Hamas. (Photo by Saher Alghorra / Middle East Images / Middle East Images via AFP)
Fotó: AFP

A gyerekek tartós, rendkívül magas szintű szorongás és étvágytalanság tüneteit mutatják. Nem tudnak aludni, érzelmi kitöréseik vannak, vagy pánikba esnek, valahányszor bombatámadás éri a térséget

– mondta Jonathan Crickx, az UNICEF megszállt palesztin területekért felelős kommunikációs vezetője a Gyermekalap pénteki genfi közleménye szerint.

Izraeli védelmi miniszter: a hadsereg folytatja az előrenyomulást Rafah felé

Az izraeli hadsereg egyre beljebb halad az övezetben, és egyre nagyobb területen számolja fel az övezetet irányító Hamász terrorszervezet csoportjait.

A kommunikációs vezető szerint az UNICEF már a háború előtt úgy vélte, hogy az övezetben 500 ezer gyermeknek van szüksége mentális és pszichoszociális támogatásra.

Mai becsléseink szerint szinte minden gyermeknek szüksége van erre a támogatásra, ez több mint egymillió gyermeket jelent

– tette hozzá.

Pénteken az ENSZ humanitárius irodája is aggodalmát fejezte ki a Hán Júniszban zajló harcok miatt, mert azok sok embert kényszerítettek menekülésre a Gázai övezet déli részén található Rafah városába.

Szeretném hangsúlyozni, hogy nagyon aggasztónak tartjuk az erőszak fokozódását Hán Júniszban, aminek eredményeként megnőtt a Rafahban menedéket kereső, lakóhelyüket elhagyni kényszerülő emberek száma

– mondta Jens Laerke, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának szóvivője.

A szóvivő szerint a várost egyre több támadás éri. Külön aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a helyi kórházak közelében zajló heves harcok veszélyeztetik az egészségügyi személyzet, a sebesültek és betegek, valamint az ott menedéket kereső, belső menekültek biztonságát.

 

Gázai övezet izraeli háború UNICEF gyermek
Kapcsolódó cikkek