Közélet

Fokozódik a feszültség: Egyiptom növeli csapatai számát a gázai határnál

Miután Izrael már a határ menti Rafah ellen intéz támadásokat, Egyiptom megnöveli csapatai számát a térségben.

Fokozott biztonsági intézkedéseket rendelt el és megnövelte a biztonsági erők jelenlétét a Gázai övezettel közös határszakaszán Egyiptom, valamint intenzívebb járőrözést is elrendelt, különösen a rafahi és a Kerem Salom-i határátkelőknél – mondta több szemtanú és a biztonsági erők egy tisztviselője hétfőn a DPA német hírügynökségnek.

Palestinian Israel Conflict Gaza01/24/2024 Gaza, Palestine. At a makeshift tent camp for displaced Palestinians in Rafah, near the border with Egypt in the southern Gaza Strip, people ferry water. (Photo by Youssef Alzaanoun / Middle East Images / Middle East Images via AFP)
Fotó: AFP

A biztonsági erők átcsoportosítása mellett Egyiptom azután döntött, hogy Izrael pénteken bejelentette: ki akarja terjeszteni a Gázai övezetet kormányzó Hamász palesztin szélsőséges szervezettel szembeni hadműveleteit Rafah város térségére is. A korábban 

a rafahi határátkelőt ért izraeli bombázások miatt  javítási munkák váltak szükségessé, köztük a kerítés magasságának megnövelése és a szögesdrót megerősítése.

Vasárnap este az egyiptomi külügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben arra figyelmeztetett, hogy egy Rafah elleni támadásnak végzetes következményei lehetnek. A tárca egyúttal nemzetközi erőfeszítéseket sürgetett, hogy megakadályozzák Izraelt ebben a tervében.

 

Gázai övezet izraeli háború Rafah Hamász Egyiptom
Kapcsolódó cikkek