Közélet

Vérfürdő kezdődhet Rafah városban, ha nem evakuálják az oda menekült civileket

Már több tíz ember meghalt a Gázai övezet és Egyiptom határán lévő Rafah városban az izraeli légicsapásokba. Az igazi katasztrófa azonban még csak most kezdődhet, hiszen az IDF hamarosan bevonul a városba felszámolni az ott lévő Hamász-állomásokat. Tel-Aviv felszólította az ENSZ segélyszervezeteit, hogy kezdjék el evakuálni a civileket Rafahból. Az izraeli háború kirobbanása rengeteg civil menekült a határvárosba, legalább 1,4 millió embert kellene kimenekíteni.

Izrael a Rafah elleni katonai támadás előtt megpróbálja evakuálni onnan az oda menekült palesztin civileket – közölte Ejlon Levi kormányszóvivő.

Palestinians In Deir al-BalahPalestinian families are fleeing Rafah on the southern Gaza Strip, taking the coastal road toward Deir Al-Balah in the central Gaza Strip, on February 12, 2024, amid ongoing battles between Israel and the Palestinian militant group Hamas. (Photo by Majdi Fathi/NurPhoto) (Photo by MAJDI FATHI / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vérfürdő kezdődhet Rafah városban, ha nem evakuálják az oda menekült civileket.
Fotó: AFP

Izrael hétfőn felszólította az ENSZ segélyszervezeteit, hogy segítsenek a gázai civilek evakuálásában az egyiptomi határnál fekvő Rafahból, a Gázai övezet legdélibb pontján, ahol a következő hadműveletet tervezik a Hamász iszlamista terrorszervezet ellen.

Az övezet északi részéről erre a területre telepítették ki korábban a palesztin lakosságot, ezért mintegy 1,4 millió civil él ideiglenes menedékhelyeken és sátrakban Rafah környékén. Izrael Rafahnál négy Hamász-egység felszámolását tervezi, amelyek az izraeli hadsereg (IDF) tisztjei szerint jóval gyengébbek, mint a korábban Hán Junisznál küzdő iszlamista fegyveresek.

A térségben a legnagyobb kihívás, hogy miként harcolhatnak a Hamász ellen a civilek jelenléte mellett anélkül, hogy áldozatokat szednének az áttelepített lakosság körében.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök pénteken katonai offenzívát hirdetett Rafah ellen, azt állítva, hogy enélkül Izrael nem érheti el célját, a Hamász katonai erejének felszámolását.

A város elleni katonai lépésekhez először meg kell védeni a civil palesztin lakosságot azokon a területeken, ahol a harcok zajlanak majd, és ehhez pontos tervekre van szükség – hangsúlyozta Joe Biden amerikai elnök vasárnapi 45 perces telefonbeszélgetésükön Netanjahunak.

 

Gázai övezet izraeli háború Rafah evakuálás Hamász
Kapcsolódó cikkek