Észak-Korea több manőverező robotrepülőgépet indított a tenger irányába január óta ötödik ilyen jellegű fegyverkísérlete során – tájékoztatott a dél-koreai hadsereg szerdán. A dél-koreai vezérkari főnök közölte, hogy a dél-koreai és az amerikai hadsereg elemzi a kilövéseket, amelyeket a keleti part menti Vonszantól északkeletre lévő vizeken észleltek. A hadsereg egyelőre nem árulta el a kilőtt rakéták pontos számát és azt sem, hogy milyen messzire jutottak.

Fotó: AFP

Szakértők szerint Észak-Korea a dél-koreai és az amerikai választások évében fokozza a riválisaira nehezedő nyomást, mert célja, hogy erősnek vélt pozícióból biztonsági és gazdasági engedményeket érjen el.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető nyilatkozatában kijelentette, hogy feladja az észak és dél megbékélése érdekében kitűzött hosszú távú célját, és azzal fenyegetőzött, amennyiben provokálják, atomfegyverekkel megsemmisíti a délieket.

Dél-Koreában attól tartanak, hogy Kim a két ország közötti vitatott nyugati tengeri határ körül további katonai provokációval igyekszik aláásni az észak és dél között kialakult, amúgy is feszült kapcsolatot.

Dél-Korea kedden egyértelmű választ adott egy esetleges északi provokációra: azt ígérték, hogy elsöprő választ fognak adni Phenjan bármilyen katonai kezdeményezésére. „Hadseregünk olyan készültséget tart fenn, amely túlnyomórészt képes reagálni Észak-Korea tüzérségi provokációira, miközben folyamatosan figyelemmel kíséri fegyvereinek fejlesztését, és javítja elrettentő- és reagálóképességeinket” – mondta a JCS szóvivője, Lee Sung-jun ezredes egy sajtótájékoztatón.

A manőverező robotrepülőgépek azon fegyverek közé tartoznak, amelyeket a dél-koreai rakétavédelmi rendszerek kiiktatására Észak-Korea egyre nagyobb számban fejleszt, kiegészítve ezzel az ország hatalmas számú, szárazföldről és tengerről kilőhető ballisztikus rakétáit. A legutóbbi kilövések voltak Észak-Korea hatodik rakétaindítási kísérletei ebben az évben, beleértve az ország első szilárd hajtóanyagú, közepes hatótávolságú rakétájának január 14-i tesztjét, amely rámutatott arra, hogy Észak-Korea igyekszik a Csendes-óceánon lévő távoli amerikai célpontok elérésére alkalmas fegyvereket kifejleszteni.

Észak-Korea az év elején új, tengeralattjárókról indítható, nagy hatótávolságú manőverező robotrepülőgépeket tesztelt, amelyek adott esetben elérhetik az Egyesült Államok Japánban lévő katonai támaszpontjait is.

Észak-Korea parlamentje nemrég döntött és megszakított minden minden gazdasági kapcsolatot Phenjan és Szöul között. Ebbe beletartozik a Kumgang-hegy különleges jogállására vonatkozó megállapodás is. Régóta nem látott mélységbe került ezzel az Észak- és Dél-Korea közötti kapcsolat.